Kontakta oss

INRIKES

Här kräver M-ordföranden väktaringripande efter kritiken mot nedskärningarna

Publicerat

den

GÖTEBORG Alliansen i Göteborg vill genomföra miljonbesparingar på ungdomar i Angered. Tack vare starka protester vann engagerade angeredsbor en viktig delseger under gårdagens nämndmöte. Vilket ledde till en ursinnig moderat nämndordförande och väktaringripande.

Politikernas nedskärningsplaner hotar inte bara anställda fältsekreterare och socialpedagoger. Även fritidsgårdar och  medborgarkontoren i Angreds centrum och Hammarkullen är hotade av nedläggning. Johan Fält, moderat ordförande i Stadsdelsnämnden Angered har motiverat planerna med att hänvisa till stadsdelsnämndens ekonomi. Enligt underlag som tidningen GP har tagit del är det framförallt kostnaden av köpt vård inom individ och familjeomsorg som är orsaken till minusresultatet. Totalt vill den borgerliga minoriteten göra nedskärningar för drygt nio miljoner kronor.

Igår tisdag strax efter klockan 15 inledde stadsdelsnämnden det nämndmöte där politikerna skulle ta beslut om nedskärningarna. Utanför stod hundratals människor och protesterade. Antalet åhörare på nämndmötet var så pass många att människor fick stå upp i lokalen. Strax efter klockan 18 kom beskedet. Majoriteten röstade nej till Allianspartiernas högerförslag.

Foto: Kristofer Lundberg

Aktuellt Fokus har pratat med angeredsbon Kristofer Lundberg som var åhörare på mötet. Kristofer är politiskt engagerad i Rättvisepartiet socialisterna, tillsammans med hundratals andra har han protesterat sedan planerna blev offentliga för drygt en vecka sedan.

Igår tog politikerna beslut om att återremmittera nedskärningsplanerna. Hur stor roll har protesterna spelat?

– Protesterna har varit helt avgörande, detta var inte någon självklarhet för något parti utom Vänsterpartiet, men protesterna skapade förutsättningar för en majoritet mot förslaget. Trycket var så stort att det även splittrade den borgerliga gruppen.

Hur är upplever du kämparglöden hos angeredsborna nu?

– Kampglöden är kompakt i Angered, rädslan att bryta tystnaden är bruten, varje arbetsplats har en strid ar kärna som brinner för verksamheten och vill försvara och utveckla den, exempel från tidigare visar att kamp möjliggör seger. Vi har erfarenhet av att rädda fritidsgårdar, bibliotek, simhall, mötesplatser sedan tidigare, dessa kampexempel skrämmer så klart borgarna och gjuter energi i protesterna.

Väktaringripande efter kritik

Under nämndmötet gavs åhörarna tillfälle att hålla anföranden till beslutsfattarna. Fältassistenter, ungdomar och fritidspersonal tog tillfället i akt och ställde politikerna mot väggen. När ordet gick till Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet socialisterna tog det inte lång tid förrän nämndordföranden Johan Fält krävde att han skulle sluta prata. Anledningen var för att Lundberg träffade en känslig punkt i sitt anförande.

Lundberg svarade att han hade max en minut kvar och fortsatte tala, vilket mötte högljudda applåder i lokalen. Vilket i sin tur ledde till att en tjänsteman försökte slita mikrofonen ur Kristofers hand. I samma veva beslutade nämndordföranden att uniformerade väktare skulle avbryta.

Kan du beskriva vad du kände när väktarna tog tag i dig?

– Väktarna tog mikrofonen ur min hand och bad mig sätta mig ned vilket jag gjorde, det var inte så dramatiskt faktiskt, de bad mig senare om ursäkt och förstod att det var viktigt vad jag sa men de gjorde som de blev tillsagd av nämndens ordförande

Varför tror du att ordföranden agerade som han gjorde?

– Nämndens ordförande var från första början arrogant, han visade tydligt att han ogillade personal och ungas närvaro. Han försökte inte ens uttala människors namn rätt och var medvetet nedlåtande mot de med invandrarbakgrund vilket fick flera att reagera vid upprepade tillfällen.

Kristofer berättar att ordföranden försökte avbryta honom när han kritiserade ordföranden och försökte knyta ihop sitt anförande. 

– Jag såg att ordförande försökte avbryta mig, jag ville avsluta min mening för att den knöt ihop hela mitt anförandet. Vad får en människas liv kosta för nämndens ordförande?

– Att moderaterna inte är van att möta människorna de fattar beslut om var tydligt, han ansåg nog att det var svårt att svara på mitt anförande och valde därför att istället avbryta det.

Kristofer Lundberg säger att tystnadsförsöket ligger i linje med Alliansens politik och berättar att ungdomar med kommunala sommarjobb förbjöds protestera vid nämndmötet.

– Det går ju helt i linje med Alliansens politik, ungdomarna och personalen på fritidsgårdarna censurerades inför protesten, ungdomar med sommarjobb hos kommunen förbjöds att närvara och tala. De unga utan gårdar och fältare kommer mötas av väktare, polis och övervakningskameror och då blir det naturligt att möta medborgare med samma medel.

Se video nedan!

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se