Kontakta oss

UTRIKES

Antalet verkställda dödsstraff i världen ökade kraftigt under förra året

Publicerat

den

dead
UTRIKES | Antalet verkställda dödsstraff i världen ökade kraftigt under förra året. Enligt Amnesty International avrättades under 2015 fler människor än på över 25 år. Men samtidigt rör sig allt fler länder bort från dödsstraffet.

Tre länder, Iran, Pakistan och Saudiarabien stod för den största ökningen och genomförde nära 90 procent av samtliga kända avrättningar, totalt 1.634 människor, konstaterar människorättsorganisationen i sin årliga rapport.

Men siffran är ofullständig. Kina är det land som anses avrätta i särklass flest människor i världen, men de finns inte med i statistiken. I Kina är dödsstraff en statshemlighet, men enligt Amnestys bedömning handlar det om tusentals verkställda dödsdomar varje år.

Uppgången är dramatisk; 54 procent fler människor avrättades 2015 jämfört med 2014. De ”mesta” avrättarländerna var i tur och ordning Kina, Iran, Pakistan, Saudiarabien och USA.

En ljuspunkt som Amnesty pekar på är tendensen att fler länder avskaffar dödsstraffet. Under 2015 ändrade fyra länder sina lagar i den riktningen: Fiji, Madagaskar, Republiken Kongo och Surinam.

Läs rapporten här: Amnestys rapport

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se