Kontakta oss

UTRIKES

Panama Papers förklarat så till och med en femåring kan förstå

Publicerat

den

MAKTELITEN| Få har nog missat att många medier talar om Panama Papers. Men vad är det som har hänt och varför har svenskarna all anledning till att vara heligt förbannade? Aktuellt Fokus har hittat ett animerat filmklipp som reder ut turerna på ett sätt så till och med en femåring kan förstå.

Bankdirektörer, produktionsägare, adel och politiker omfattas av det som beskrivs som världens största läcka. Tillsammans har makteliten gömt undan resurser för tusentals miljarder och vägrat göra rätt för sig. Panama Papers har minst sagt utvecklats till en jätteskandal. Igår avgick Islands president som en följd av det hela.

Även det franska partiet Front National har dragits in i skandalen och mycket pekar på att det högernationalistiska partiet är av samma skrot och korn som övriga politiska etablissemanget. Men många svenskar undrar fortfarande, vad är det egentligen som har hänt?

Aktuellt Fokus har hittat ett animerat filmklipp på två minuter som förklarar turerna på ett sätt så att till och med en femåring kan förstå. Istället för att tala om offshorekonton och krångliga ekonomiska termer så kan man förklara det hela med hjälp av spargrisar.

Se klippet nedan.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se