Kontakta oss

UTRIKES

Stora protester i Iran efter ung kvinnas död

Publicerat

den

Foto: Faksimil Twitter

IRAN Mahsa Amini avled några dagar efter att blivit omhändertagen av landets sedlighetspolis. Hennes död har lett till stora protester som ifrågasätter den islamistiska regimen och deras lagar.

Tidigare i veckan arresterades Mahsa Amini av Irans sedlighetspolis för att ha brutit mot landets lag om slöjtvång. I fredags kom nyheten om att Amini avlidit vilket snabbt ledde till stora protester både utanför sjukhuset dit hennes kropp omplacerats och på andra platser i landets huvudstad Teheran.

Enligt myndighetskällor och statlig media dog 22-åriga Amini efter att ha hamnat i koma efter en hjärtinfarkt. Familjen har i flera medier ifrågasatt dödsorsaken då Amini inte ska ha haft några tidigare hälsoproblem. Andra uppgifter som cirkulerar i media påstår att Amini dött till följd av en skallfraktur.

Amnesty har flera gånger rapporterat om hur fångar i Iran utsätts för tortyr, våld och sexuella övergrepp. Landet har också dödsstraff vilket ofta använts mot aktivister som regimen utmålar som ett hot mot landets säkerhet.

Mahsa Amini är inte den första aktivisten som ifrågasatt landets strikta klädkoder. Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om aktivisten Masih Alinejad som blev tvungen att fly landet. Hon startade kampanjen ”Vita onsdagar” där kvinnor lägger upp klipp på sociala medier om hur de trotsar slöjtvånget. Eftersom att Alinejad befinner sig utomlands har polisen istället valt att arrestera hennes släktingar som befinner sig kvar i landet.

Aktuellt Fokus har också gjort en längre intervju med den kurdiske aktivisten Kamran Mirzaian som blev tvungen att fly från Iran. Han beskriver hur den iranska staten använder religionen och sharialagar för att kontrollera landets kvinnor, minoriteter och de som ifrågasätter regimen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se