Kontakta oss

UTRIKES

Antifascist mördad vid nazistisk alt-right demonstration!

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET Under en vitmaktdemonstration i USA har en nynazist kört en bil rakt in en motdemonstration. En har avlidit och flera är allvarligt skadade.

I Charlottesville, USA, anordnades idag en vitmaktdemonstration som mötte tusentals motdemonstranter. En av de ledande bakom alternativhögerns demonstration är den före detta Ku Klux Klanledare David Duke.

En av de fascister som anslutit sig till altright-demonstrationen valde att köra sin bil rakt in i en antifascistisk motdemonstration. I skrivande stund har en person från organisationen Industrial Workers of the World, IWW avlidit. Ett 20-tal personer är allvarligt skadade.

Bilisten lyckades smita från platsen men ska senare har gripits av polis, enligt uppgifter som cirkulerar på sociala medier.

Terrormetoden, som går ut på att köra fordon rakt in i folkmassor, användes först av IS-sympatisörer i Europa. Denna lättillgängliga metod har sedan dess börjat användas av fascister runtom i världen. I både England och USA har högernationalister kört in i folkmassor för att hämnas terrordåd utförda av islamister.

I Sverige har två terrorister använt metoden. Första gången i Stockholm i april, då fem personer avled efter att en IS-sympatisör stulit en lastbil och kört in i en folkmassa. Det andra terrordådet utfördes av en aktivist från nordiska motståndsrörelsen i Malmö. I Malmödådet omkom ingen; bilen körde av vägen och krockade med ett träd innan den kunde nå folkmassan.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se