Kontakta oss

UTRIKES

Initiativ mot högerextremism möter motstånd inom Homeland Security

Publicerat

den

Foto: Gerald Shields

USA     Department of Homeland Security (DHS) har erkänt stora problem med högerextremism i de egna leden. Samtidigt försöker myndighetsföreträdare motarbeta försöken att komma tillrätta med problemen.

Under måndagen gick DHS ut med att de skulle påbörja en stor internutredning för att komma åt högerextremism inom myndigheten. Utredningen har tillsatts som en konsekvens av att ett stort antal medarbetare har deltagit i produktion och spridning av fascistisk propaganda. En ledande nazist har också arbetat på myndigheten mellan åren 2004 till 2006, som underrättelseanalytiker. 2019 avslöjades även en hemlig Facebookgrupp, där amerikanska gränsbevakare satt och spred rasistiskt och sexistiskt innehåll i stor omfattning. Inom gruppen spreds det även högerradikala konspirationsteorier.

Högerextrema ytterligheter beskrivs som vanligt förekommande inom DHS och dess systermyndigheter, där gränsbevakning och migrationshantering ingår. Denna lägesbild presenteras av tillsynspersonal som tidigare varit anställda på myndigheten.

– DHS har blivit helt politiserat. Det gäller i synnerhet ICE och CBP*, säger Gil Kerikowske, före detta gränsbevakningskommissarie, till The Intercept.

Möter internt motstånd

Tidigare denna månad tillsatte Biden-administrationen finanser som ska användas till att anställa extra tillsynspersonal som ska granska DHS. Syftet med detta uppges vara att rensa ut dom högerextrema tendenserna inom myndigheten, vilket är en av de största polisiära myndigheterna i landet. Tidigare försök att göra just detta har gjorts, men dessa beslut har urholkats av den amerikanska högern på politisk nivå.

Även myndigheten själv har satt käppar i hjulen för ansvariga politiker som vill utreda frågan. De har bland annat undanhållit dokument från kongressens utredare. De har även satt i system att förmildra disciplinåtgärder som riktats mot myndighetsanställda, även mot dem som begått rasistiska övergrepp. Detta har försvårat för landets politiker att komma till botten med problemet.

Utöver det organiserar sig den amerikanska gränspolisen i ett stort fackförbund som är totalt dominerat av högerideologi. Förbundet gick till och med så långt så att de agerade kampanjorganisation åt Donald Trump under valrörelsen. Fackförbundet organiserar nästan en tredjedel av de anställda på den amerikanska gränsbevakningsmyndigheten.

Förtydligande: *ICE = Immigration and Customs Enforcement, CBP = Customs and Border Enforcement. Dessa myndigheter är en del av Department of Homeland Security, (red. anm).

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se