Kontakta oss

INRIKES

Ekis Ekman pulvriserar fulkampanj mot vänsterrörelsen

Publicerat

den

VÄNSTERN Från högerhåll pågår det en smutskastningskampanj där vänstern i sin helhet målas ut som antisemiter. En kampanj som Vänsterpartiets tidning Flamman har hakat på. I en debattartikel i samma tidning har Ekis Ekman fullkomligt pulvriserat anklagelserna mot vänstern.

Runtom i världen pågår det försök från högern att utmåla olika vänsterrörelser som antisemiter. Den mest omtalade kampanjen sker i England mot det socialdemokratiska partiet Labour och deras partiledare Jeremy Corbyn. Debatten har nu tagit sig till Sverige med hjälp av tidningen Flammans utrikesredaktör Jonas Elvander, som försöker göra antisemitism till ett problem i den svenska vänstern. Elvander har nu blivit bemött av Kajsa Ekis Ekman i samma tidning.

Ekman inleder med att påpeka att det i Sverige finns flera antisemitiska rörelser och partier. Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen marscherar på gator och attackerar folk. Grupper som Folkrörelsen De Fria sprider öppet antisemitiska konspirationsteorier om hur judar bakom kulisserna styr världen. Något motsvarighet till dessa rörelser existerar inte inom den svenska vänstern.

Sliter masken av Elvanders halmgubbar

Elvanders inlägg är fullt av händelser och bilder från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Samtidigt är det spretigt och oklart varifrån all denna antisemitiska propaganda kommer ifrån. Elvander pekar inte ut några vänsterrörelser eller strömningar från vänstern som varit öppet antisemitiska.

I moderna exempel hänger Elvander ut den franska komikern Dieudonné. Ekman påpekar att Dieudonné är ute på högerkanten, är vän med fascisten Jean-Marie Le Pen och nära allierad med Ilskans dag, en fransk motsvarighet till Tea Party-rörelsen. Ett annat modernt exempel Elvander försöker använda sig av är Donald Boströms avslöjande om att Israeliska soldater dödar barn för att ta deras organ. Boströms avslöjande var sant och som Ekman frågar den partipolitiskt obundna journalisten Boström: vad har det att göra med antisemitism inom vänstern?

Kritik mot Israel utmålas som antisemitism

Högerns försök att utmåla vänstern som antisemiter grundar sig på att skåpa ut all kritik mot staten Israel som antisemitism. När vänstern kritiserar sionismen försöker högern utmåla det som att sionister skulle vara synonymt med judar. Elvander hakar på och skriver att den antiisraeliska antisemitismen ofta uttrycks av dagens organiserade vänster – utan att nämna ett enda exempel.

Ekman påpekar att vänsterns kritik mot Israel handlar om en kritik mot det israeliska apartheidsystemet och den etniska rensningen av det palestinska folket. Vänstern slåss istället för en demokratisk stat där alla får leva oavsett religion eller etnisk bakgrund. Ekman påpekar också att antisemitiska uttryck aldrig har accepterats av Palestinarörelsen, som exempel nämns den ökända antisemiten Mohamed Omar som aldrig fick ansluta sig till några av vänsterns solidaritetsrörelser.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se