Kontakta oss

EKONOMI

Ny rapport – miljardären tjänar 23 miljoner om dagen

Publicerat

den

EKONOMI Oxfam har släppt sin årliga ekonomiska rapport. Rapporten visar att de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare.

Varje år inför världsekonomiskt forum i schweiziska staden Davos publicerar organisationen Oxfam sin ojämlikhetsrapport. Årets rapport heter ””Public Good or Private Wealth”. Den senaste rapporten visar hur klassklyftorna ökar runtom i världen.

I världen finns det runt 2 200 dollarmiljardärer som i genomsnitt ökar sin förmögenhet med 23 miljoner kronor om dagen. Samtidigt har den fattigaste halvan av jordens befolkning blivit av med tillgångar till ett värde av 4 miljarder kronor om dagen. Sedan finanskrisen 2008 har antalet dollarmiljardärer dubblerats.

Rapporten framhäver att många länders regeringar spär på de ökande klassklyftorna med sin politik. Genom skattesänkningar har överklassen blivit allt rikare. Samtidigt leder skattesänkningarna till att det blir mindre pengar till den offentliga välfärden vilket främst drabbar de fattiga. Ett annat skatteproblem är skattesmitningen. Oxfam har räknat ut att skattesmitningen uppgår till 70 000 miljarder kronor globalt. Samtidigt är det få länder som agerar mot skattesmitning.

Arbetare betalar mest skatt

Oxfams rapport visar också att de största skattebetalarna är arbetarklassen. Enbart 4% av skatteintäkterna kommer från förmögenhets- och kapitalskatter. Förmögenhetsskatten avskaffades helt i Sverige under alliansregeringen 2007.

Bolagsskatten står för 11% av skatteintäkterna. I Sverige låg bolagsskatten tidigare på 26,3% men alla partier förutom Vänsterpartiet är positiva till en sänkning. För 2019 har bolagsskatten sänkts till 21,4%. Skatten föväntas sänkas till 20,6% år 2022 efter påtvingande direktiv från EU.

Resten av skatteintäkterna kommer främst från inkomstskatten, arbetsgivaravgifter, moms och andra skatter på varor & tjänster. Dessa skatter betalas främst av arbetarklassen. Till skillnad från de övriga skatterna så brukar dessa skatter höjas istället för att sänkas.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se