Kontakta oss

KRÖNIKA

Är sagan om Sabuni och skinheadsen för bra för att vara sann?

Publicerat

den

Foto: Wille Öhgren
Foto: Wille Öhgren

KRÖNIKA    Nyamko Sabunis historia om hur hon försvarade sin stackars mamma mot ett gäng farliga skinheads i början av 1990-talet kan vara sann. Men den kan också vara en värdig vinnare av SSHI-priset 2021. För den som inte vet vad SSHI betyder så är det en förkortning av meningen ”Saker som inte hänt”.

Det är i en nyproducerad propagandavideo på sociala medier som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni berättar hur hon försvarade sin mamma mot ett gäng skinheads på pendeltåget i början av 1990-talet. Somliga har omfamnat videon med hull och håll. Själv undrar jag om Sabunis hjärtskärande historia är lite för bra för att vara sann. Med handen på hjärtat, låt oss vara ärliga nu. Det är inte omöjligt att Nyamko Sabuni och hennes mamma blev utsatta för rasism av skinheads på 1990-talet. Det var vanligt förekommande på den tiden. Men sättet Nyamko Sabuni talar på i videon känns minst sagt konstruerat.

– Jag sitter på pendeltåget på väg hem mot Kungsängen från Stockholm central. Jag har min mamma som sällskap. Några stationer senare stiger ett gäng skinheads på tåget. Bombarjackor, rakade huvuden, kängor med stålhättor och en bergsprängare. Jag ser att min mamma blir orolig. Jag försöker få henne att fokusera på vårt samtal. Jag hör att killarna pratar och tittar på oss. Plötsligt sätts musiken på, säger Nyamko Sabuni i videon. Ju mer rädd min mamma blir desto större ilska byggs det upp inom mig. Jag reser mig upp. 158 centimer lång. 49 kilo, säger Nyamko Sabuni.

Sättet Nyamko Sabuni beskriver händelsen på är nästan uppbyggd som ett filmmanus. Man riktigt ser skinheadsen framför sig när man hör henne berätta hur obehagliga de var. Men hur obehagliga de faktiskt var framgår inte. Det enda som framgår är att killarna förmodligen pratade om henne och spelade musik. Sagan om Sabuni slutar dock inte där.

– Jag går fram till killarna. Jag undrar varför de beter sig illa inför min mamma. Hon har jobbat och går till jobbet varje dag. Hon betalar skatt som finansierar deras skolgång. I den mån de skulle misslyckas med sin skola så kommer förmodligen hennes skatter försörja de här killarna efteråt. Killarna stänger av musiken och går av tåget. Jag tittar på min mamma. Hon är stolt. De har lämnat tåget tidigare än planerat och vi sitter kvar, säger en leende Nyamko Sabuni i videon.

Så låt oss sammanfatta L-ledarens lilla historia. Året är 1991 och 20-åriga Nyamko Sabuni konfronterar ett gäng skinheads för att dom har tittat på henne och spelade musik som hennes mamma fann obehaglig. Under den heroiska konfrontationen höll hon god ton hela tiden. Men den mest imponerande delen av historien är hur hon passande nog hann med att upplysa gänget om hur skatter fungerar och att det tydligen räckte för att skinheadgänget skulle stänga av musiken, böja huvudena i skam och gå av tåget.

Ärligt talat. Hur troligt är det på en skala? För mig låter det som en fiktiv historia.

Vem vet, Nyamko Sabuni kanske talar sanning. Chansen finns ju att de där skinheadsen tillhörde samma parti som hon är beredd att samarbeta med idag. Den som är tillräckligt gammal för att minnas 1990-talet kanske också minns att Sverigedemokraternas led utgjordes av skinheads på den tiden. Jag blev själv skinhead 1993 och minns mycket väl hur SD aktivt försökte rekrytera unga skinnskallar. Bilder och filmer från denna tidsperiod ger en rätt unik inblick i Sverigedemokraternas historia.

Sverigedemokraterna 1991 när Nyamko Sabuni var 20 år gammal. Bilden ingår i Expos artikel om SD:s historia och kan läsas här: https://expo.se/2011/01/s%C3%A5-ljuger-sd-om-sin-historia-0

Idag är bombarjackorna utbytta mot kavajer. En som bytte bombarjackan mot kavajen är SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Han var också en av alla skinheads som växte upp på 1990-talet. Det kanske blir han Nyamko Sabuni tvingas förhandla med efter nästa val. Om Liberalerna lyckas hålla sig kvar i riksdagen det vill säga. Hittills ser det mörkt ut men det är kanske lika bra det.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se