Kontakta oss

INRIKES

Avhoppen fortsätter – hela partiavdelningen avgår i protest mot Sabuni

Publicerat

den

INRIKES    Samtliga förtroendevalda i Liberalerna Hedemora hoppar av efter partiets beslut att öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna. Samtidigt kommer fler rapporter om avhopp från andra delar av landet.

Partiavdelningen i Hedemora lämnar Liberalerna i protest mot den så kallade Sabuni-linjen som innebär att L kan tänka sig samarbeta med SD efter valet 2022. I skrivande stund är det endast en person kvar i den forna partiavdelningen.

”Här går gränsen”

Samtliga avhoppare riktar hård kritik mot L-ledaren Nyamko Sabuni. Enligt avhopparna driver Sabuni sin egen agenda och har inget intresse av att förtydliga de beslut som har klubbats igenom. En av alla de som riktar kritik mot partiledaren är Hedemorapolitikern Anna Eling, som också lämnar Liberalerna. Enligt Eling säger Sabuni en sak men gör något helt annat. Efter partirådets beslut kände hon att att partiet hade passerat en gräns som hon inte kunde tolerera.

– Det som händer nu inom Liberalerna är inte liberalism. Jag kan inte stå bakom detta utan måste backa undan. Här går gränsen, säger Anna Eling till DT.

Årets liberal lämnar Liberalerna

En annan som hoppar av i protest är L-politikern Abdukadir Salad Ali, som utsågs till Årets liberal 2020. Det rapporterar Ekot.

Salad Ali har varit en av Liberalernas starkaste röster i Spånga-Tensta men efter idag är han numera partilös. Till tidningen Aftonbladet bekräftar han att avhoppet är kopplat till gårdagens beslut att Liberalerna kan tänka sig samarbeta med SD.

– Jag känner sorgsenhet över att man väljer att göra så här. Det är det jag känner just nu, sorg. Jag har lämnat partiet helt under gårdagen, säger Abdukadir Salad Ali till Aftonbladet.

Ännu ett avhopp i Eskilstuna

Ytterligare en L-politiker från Eskilstuna hoppar av partiet. Igår meddelade Eskilstunapolitikern Peter Harich att han lämnar efter SD-beskedet. Idag meddelar Helen Wretling att även hon hoppar av L – av samma orsak.

Ordföranden lämnar politiken

Liberalernas ordförande på Gotland, Simon Härenstam, väljer att lämna politiken helt och hållet efter partirådets beslut. Det uppger han till P4 Gotland.

– Jag kommer inte stå i en partirörelse och argumentera för det här. När ett parti ändrar inriktning så tydligt har man två val, antingen så kan man fatta sig i det beslutet eller välja att inte engagera sig, säger Simon Härenstam.

Enligt hittills obekräftade uppgifter ska hundratals medlemmar begärt utträde från Liberalerna sedan igår. Aktuellt Fokus har sökt Nyamko Sabuni för en kommentar.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se