Kontakta oss

NOTISER

Arbetaren: ”Hjälp oss att överleva”

Publicerat

den

arbetarenlogo
INRIKES| Enligt ett beslut från Skatteverket tvingas nu en rad svenska tidningar att betala tillbaka mellanskillnaden på inbetald tryckerimoms till tryckerierna. Beloppen som varierar mellan 6-25 procent innebär en retroakti
v skuld på hundratusentals kronor.

För tidningen Arbetarens del innebär den nya smällen att den Arbetaren tvingas betala tillbaka 300 000 kronor. En summa som riskerar att få den anrika tidningen på fall.
– Turerna kring tryckerimomsen kunde ingen som anlitade ett svenskt tryckeri för några år sedan förutse – återkraven riktade mot tryckeriernas kunder kommer helt utan egen förskyllan, skriver Arbetaren på sin hemsida.

Behöver din hjälp för att överleva


Tidningen Arbetaren som ägs av det radikala fackförbundet SAC vädjar nu efter sympatisörernas hjälp för att överleva. På sin hemsida skriver man att Arbetaren ser ut att kunna klara av den nya skattesmällen men att man ändå behöver hjälp för att gå runt. Exempelvis pekar redaktionen på vikten av att människor går in och tecknar en stödprenumeration, antingen till sig själv eller till någon annan som till exempel ens familj eller kamrater.
Då Aktuellt Fokus stödjer alla progressiva projekt som arbetar för mer demokrati, öppenhet och klasslöshet uppmanar vi våra läsare att ge tidningen Arbetaren en chans. De senaste åren har Arbetaren gjort en rad spännande och progressiva insatser som skiljer sig betydligt från kommersiell gammelmedia. En positiv utveckling som bör stödjas enligt Arbetarens chefredaktör Daniel Wiklander.
– I tider som dessa när högervridningen i media blir allt värre behövs det en fri och oberoende press som inte drivs av samma vinstintressen som kommersiella medier, säger Daniel Wiklander till Aktuellt Fokus.

Varför ska man då stödja Arbetaren?

– Arbetaren har över 90-år på nacken och är en klassmedveten nyhetstidning som vågar granska arbetsköpare och systemet rent generellt. Att stödja Arbetarens utgivning är att stödja en tidning med brett klassperspektiv.

Flera avslöjanden och reportage

De senaste åren har utvecklingen av Arbetaren rönt stor uppmärksamhet även utanför den fackliga sfären. Tidningen har bland annat valt att satsa på avslöjanden och reportage som har nått en stor publik långt utanför den egna rörelsen. Exempelvis avslöjade tidningen var Nordisk Ungdom (mindre fascistisk organisation) samlingslokal och sociala center låg i Stockholm. Lokalen hade bland annat blivit en högerradikal samlingsplats där minderåriga serverades alkohol och värvades till politisk aktivism.

I september 2012 rönte tidningen stor uppmärksamhet för sitt avslöjande om att Säkerhetspolisen hade röjt sina egna uppgiftslämnare. Tidningen Arbetaren hade åren dessförinnan även avslöjat att den dömde nazistiska mördaren, Hampus Hellekant hade hängivit sig åt kartläggning av journalister som inte sympatiserar med de högerradikala.

Den senaste tiden har Arbetaren gjort en gedigen satsning på sin omvärldsbevakning. Idag är tidningen en av de främsta källorna med koll på Ukrainakonflikten. Arbetaren har även gjort ett gediget arbete med att täcka inbördeskriget i Syrien och kampen om ett frihetligt Rojava. Arbetaren rönte stor uppmärksamhet när journalisten Joakim Medin greps av den Syriska regimen medan han gjorde ett reportage för tidningen. Joakim Medin fritogs sedmera av det kurdiska folkförsvaret YPG.

Efter de nazistiska mordförsöken på en grupp feminister vid Möllevångstorget i Malmö kunde Arbetaren avslöja en rad fel i polisens hantering av ärendet. Avslöjandet ledde till att utredningen om ett av mordförsöken togs upp på nytt efter att ha blivit slentrianmässigt nedlagt.

Så här gör du för att stödja

Om du också vill skänka pengar till tidningens överlevnad är det bästa sättet att teckna en stödprenumeration. Detta görs genom att kontakta Arbetarens prenumerationsavdelningen på e-post prenumeration@arbetaren.se eller genom att ringa tel: 08-522 456 80. Se även: http://arbetaren.se/prenumerera/

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se