Kontakta oss

NOTISER

”Kommunal har lagt den fackliga ribban på golvet”

Publicerat

den

buss
OTRYGGA SVERIGE | Bussbolaget Keolis säger upp de anställda med rehabiliteringsbehov som inte vill gå med på att tvätta bussar för lägre lön. Samtidigt passar bolaget på att sänka timlönen för visstidsanställda skriver tidningen Arbetaren.

– Kommunal har lagt den fackliga ribban på golvet, säger SAC Syndikalisternas fackliga samordnare Johan Nordmark.

Som Arbetaren kunde berätta förra veckan är bussbolaget Keolis i färd med att säga upp flera trafikvärdar med olika problem kopplade till hälsa och arbetsskador, inom kollektivtrafiken i Stockholm. Skälet bolaget anger är arbetsbrist till följd av att de gjort en omorganisering där de döpt om befintliga tjänster och ställt krav på högre kompetens än vad de berörda anställda har. Från början rörde det sig om 25 arbetare som bolaget ville bli av med, men i nuläget har åtta personer mottagit sina uppsägningsbesked, resten omplacerats eller väntar på besked om omplacering. De berörda har i de flesta fall långa anställningstider inom företaget.

Men de som tackat ja till att bli omplacerade i servicehall, det vill säga arbete med att tvätta bussar, tvingas även att gå med på en lönesänkning oavsett anställningstid till 21 000 kronor i månaden eftersom Keolis menar att de nu utför okvalificerat arbete.

Kommunal har förhandlat med Keolis sedan i juli och försökt få företaget att vänta med förändringen till de enskilda kontrakten löpt ut. Men bolaget har hänvisat till att de har lagen på sin sida. Susanne Bali säger att det här har resulterat i ett stort missnöje bland medlemmarna och tror att det kommer att slå tillbaka mot Keolis när de som kan lämnar företaget.

John Nordmark är facklig samordnare på SAC Syndikalisterna. Han tycker att Kommunal varit för veka som det fack som äger avtalen. Kommunal har lagt den fackliga ribban på golvet. Bussbranschavtalet är ett helt värdelöst avtal som medger att man kan sänka löner på det här sättet. Med tanke på hur Kommunal sålde in avtalet som en stor framgång de var stolta över vilar ansvaret tungt på dem nu.

– Om Kommunal verkligen vill göra något för sina medlemmar så har de ju all möjlighet att vid nästa avtalsrörelse ställa hela busstrafiken i Stockholm och gå ut i strejk och vägra acceptera ett så uselt avtal, säger Johan Nordmark till tidningen Arbetaren.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se