Kontakta oss

INRIKES

Prenumererade på vänstertidningar – fick bankkontot nedstängt

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

INRIKES Efter att den nya penningtvättslagstiftningen infördes har allt flera personer fått problem med bankerna. Tidningen Blanksport visar hur idéella föreningar och privatpersoner drabbats.

Den nya penningstvättslagstiftningen trädde i kraft 1 januari i år. Den ställer högre krav på bankerna att motverka penningtvätt och terrorfinansiering. Om bankerna anser att en kund bryter mot den nya lagen kan de stänga ner bankkontot.

Blanksport har tidigare rapporterat om de kurdiska organisationerna Kazîwey Rojhelat som hjälper barn och behövande kvinnor i iranska Kurdistan och organisationen Röda Solen som arbetar med bistånd i de kurdiska regionerna. Båda organisationerna har fått sina bankkonton avstängda av deras banker.

Blankspots senaste granskning visar hur privatpersonen Ola Jönsson fått sitt bankkonto nedstängt. Jönsson fick en tio sidors lång lista med transaktioner som banken Länsförsäkringar krävde att han skulle redovisa. Strulet med banken ledde till att Jönsson numera har bytt bank.

Tidningsprenumerationer ifrågasatta
Transaktioner som Länsförsäkringar har ifrågasatt har varit prenumerationer på tidningen Arbetaren och ETC. Utöver prenumerationerna finns det också smådonationer till olika vänsterorganisationer i Sverige och utomlands. Några exempel på organisationer som ifrågasatts är Alla kvinnors hus, som arbetar mot våld i hemmet, och Nätverket ingen människa är illegal som hjälper flyktingar.

Enligt EU ska alla medborgare har rätt till ett bankkonto. Undantag kan dock göras för bankkonton som anses strida mot penningtvättslagar.

Länsförsäkringar eller någon annan bank som stängt ner konton svarar inte på journalisternas frågor utan ger generella svar om penningtvättslagen samtidigt som de pekar på banksekretessen för att inte uttala sig om enskilda ärenden. Finansinspektionen vill inte heller kommentera bankernas agerande.

En av dom som är kritiska mot bankernas agerande är yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Det framstår som direkt stötande om en bank vill ha en förklaring till en transaktion på några hundralappar till en tidning som Arbetaren eller andra medier. Om det skulle utgöra grunden för att neka en person att vara kund har banken använt lagen på ett sätt som inte var tänkt av lagstiftaren, säger Nils Funcke till Blankspot.

Tidningar är kritiska
Arbetarens tillförordnade chefredaktör Annie Hellquist är upprörd över Blankspots avslöjande.

– Arbetaren har i över hundra år granskat maktrelationer på arbetsmarknaden, vi följer det medieetiska systemet och tar emot presstöd. Om en tidningsprenumeration på Arbetaren har fått varningsklockorna att ringa på banken, då är det något väldigt fel på varningsklockorna, säger Hellquist till Blankspot.

Hellquist tror också att det är en farlig utveckling då det kan leda till att allt fler tvekar på att teckna en prenumeration.

– Det är otroligt allvarligt att våra prenumeranter och i förlängningen vi som tidning misstänkliggörs på det här sättet. Ska folk vara rädda att förlora sina bankkonton för att de tecknar en prenumeration på en tidning, frågar Annie Hellquist.

ETC-koncernens VD Johan Ehrenberg är också kritisk.

– Jag är förvånad. Jag har aldrig hört talas om att en bank gör så här. Och jag har jobbat rätt länge med finansiering på det här sättet. Det har vi gjort sedan 1979. Agerandet från banken är mycket märkligt, säger Johan Ehrenberg till Blankspot.

Enligt Ehrenberg är det bankerna som tagit politiska beslut.

– Bankerna agerar politiskt genom att stoppa människor från att överföra pengar till våra bolag. Det vi gör är att vi utmanar bankerna. Vi har dessa projekt för att bankerna inte gör sitt jobb, säger Ehrenberg.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se