Kontakta oss

NOTISER

Arbetsköparen hotar – Alla anställda i industrin måste producera mer annars inga löneökning

Publicerat

den

AK pengar i kuvert
AVTALSRÖRELSEN | Alla anställda i industrin måste producera mer. Annars blir det inga löneökningar, skriver tidningen Arbetet. Det är arbetsgivarnas tuffa utgångsbud i den kommande avtalsrörelsen, enligt Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

Han tillägger att reallöneökningarna varit alltför stora under många år. Anställda i industrin ökade sina reallöner med 2,9 procent föregående år. Sedan år 2000 har gruppens köpkraft stigit mer över 27 procent. I arbetsgivarnas startpaket ingår också krav på möjlighet till egna löneöverenskommelser på företagsnivå. Anders Weihe fick frågan om detta inte kunde leda till en utpressningssituation mot de lokala fackliga företrädarna. Företaget går dåligt och arbetsgivaren hotar med uppsägningar om inte löneökningarna blir minimala eller fryses. Förutom piska om ökad arbetstakt för löneökning så återkom fler kända frågor från arbetsköparen. Flexibilitet och osäkra anställningar är ett återkommande krav.

Teknikföretagen har inte mött fackens krav. Inom LO har förbunden en överenskommelse om att kvinnodominerade branscher ska ha löneökningar på 0,5 procent mer än andra. Fackförbundet Unionens beslut om att återinföra garanterad löneökning för alla. Tidigare har sådana individgarantier uttryckts i kronor, nu skriver Unionen om ett siffersatt utrymme för årliga löneökningar för alla.

Under ett antal år har tjänstemännen inte haft några garantier i sina avtal, utan arbetsgivarna har kunnat nolla vissa individers löner. Arbetsköpare har kunnat straffa fackligt aktiva, kritiker och de som vågade stå upp för en bra arbetsmiljö på arbetsplatsen. Det vill Teknikföretagen inte ändra på.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se