Kontakta oss

INRIKES

Åtal väcks mot NMR-aktivister för flera sprängdåd

Publicerat

den

HÖGERVÅLDETIdag väcks åtal mot tre NMR-aktivister för flera sprängdåd i Göteborg.

I dag väcks åtal vid Göteborgs tingsrätt mot tre män misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, och en av dem också för mordförsök. Alla är medlemmar eller har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

I november i fjol detonerade en bombladdning utanför facklokalen Syndikalistiskt Forum i Göteborg. I början på januari sprängdes ytterligare en bomb vid ett tillfälligt flyktingboende i västra Göteborg, där en i städare skadades allvarligt. Senare samma månad upptäcktes en tredje bomb på ett flyktingboende på en camping i Lilleby. Bomben kunde desarmeras och ingen skadades.

De två åtalade 20-åringarna har i slutet av augusti 2016 varit i St Petersburg för paramilitär träning, enligt åklagaren.

– Där övar de med kalashnikov och makarov utanför St Petersburg.

Hos den tredje mannen, som är i 50-årsåldern, hittade polisen senare både ett sprängmedelsförråd och instruktioner för hur man bygger bomber.

– Det är inte uteslutet att brotten kommer att rubriceras som terrordåd. I förundersökningen fokuserar vi mycket på motivet och vad vi kommer fram till är avgörande, säger Mats Ljungqvist i en intervju med SVT Nyheter Väst.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se