Kontakta oss

INRIKES

SD försvarar Åkessons vit makt-posering: ”Han visste inte…”

Publicerat

den

INRIKES Jimmie Åkesson poserade med nazist med stort vit makt-budskap på tröjan. Nu försvarar Sverigedemokraterna sig med att Jimmie inte visste vad han gjorde.

Bilden på Jimmie Åkesson poserande med en nazistisk våldsbrottsling har fått stor uppmärksamhet. Inte minst eftersom nazisten bar en tröja med ett stort vit makt-budskap några få centimeter från Åkessons ansikte. Efter Aktuellt Fokus uppmärksammade bilden har flera mainstreammedier skrivit om det inträffade. När Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson försvarar Jimmie Åkesson säger han att Jimmie Åkesson inte var medveten om det nazistens budskap.

– Den bild som nu figurerar i media och det budskap som en individ i bilden företräder var självfallet inget som Jimmie var medveten om när bilden togs, inte heller är det något som är representativt för varken Jimmie Åkesson eller Sverigedemokraterna som parti, säger Henrik Gustafsson till Metro.

Sågas av idéhistoriker

Sverigedemokraternas försvar av Jimmie Åkesson sågas av idéhistorikern Magnus Eriksson som har studerat högerextrema och högerpopulistiska rörelser sedan åratal. Enligt Magnus Eriksson vore det högst märkligt om Jimmie Åkesson inte kände till vad tröjan symboliserade.

– Detta är ju en slogan som fick ganska stor utbredning i samma miljöer som Jimmie Åkesson var en del av när han gick med i Sverigedemokraterna 1994/1995. Det vore väldigt märkligt om han inte kände till det, säger Magnus Eriksson till Aktuellt Fokus.

– WPWW är samma motto som brukas på bland annat Don Blacks ökända hemsida Stormfront. Rent historiskt tror jag det egentligen går tillbaka till ledaren för American Nazi Party, George Lincoln Rockwell och hans bok ”White Power” från 1967. Det var ungefär då nazisterna började snacka om etnonationalism, vit makt och vit stolthet framför den traditionella konservativa nationalismen. Det blev en slags ideologisk hörnsten i vit makt-rörelsen. Inte minst i 1980- och 1990-talets nynazistiska musikscen. Grundbudskapet är att alla vita människor i världen är en del av en vit nation, säger han.

Magnus Eriksson berättar även att Jimmie Åkesson och övriga SD-ledningen har haft kampanjer där partiet har rensat ut medlemmar som har gett uttryck för liknande sympatier som nazisten på bilden ger uttryck för.

– En stor period i SD:s historia bestod av att SD-ledningen med Jimmie Åkesson i spetsen, rensade ut massor av medlemmar på grund av de sympatier nazisten på bilden ger uttryck för, säger Magnus Eriksson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se