Kontakta oss

INRIKES

Polisens anti-korruptionsgrupp: Ovanligt att politiker döms för mutbrott

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

INRIKES    I förrgår dömdes S-politikern Markus Evensson i Ljusdal för mutbrott. Nu kommenterar polisens anti-korruptionsgrupp fallet och berättar hur ovanligt det är att politiker åker dit för mutbrott.

– Detta är lite ovanligt eftersom vi inte har haft så många domar mot eller utredningar med politiker inblandade, säger Corinne Salomonsson, utredare på NOA:s Anti-korruptionsgrupp.

Korruptionen kostar hundratals miljarder

Trots att det tillhör ovanligheten att politikernas korruption leder till fällande domar råder det ingen brist på korruption i Sverige. Enligt tidigare EU-undersökningar säger omkring 18 procent av svenskarna känna någon som har tagit emot en muta, vilket kan jämföras med EU-snittet på 12 procent. Kostnaden för korruptionen uppges ligga på mellan 3-5 procent av Sveriges BNP årligen. Vilket gör korruptionen till det enskilt största hålet i den svenska ekonomin.

Bjudresa till Skottland

Markus Evensson döms till villkorlig dom och dagsböter för tagande av muta. Mutan handlar handlar om en så kallad ”bjudresa” till Skottland i juni 2019. Resan och tillhörande aktiviteter betalades av företaget Destination Järvsö. Evensson förnekade brott men valde att avgå som kommunalråd när åtalet väcktes.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se