Kontakta oss

INRIKES

Avslöjade: Dagens Nyheter spred falska nyheter om starkt SD-stöd

Publicerat

den

Faksimil DN.se

INRIKES    I början av september gick den liberala tidningen Dagens Nyheter ut med nyheten att M- och KD-väljare är redo att ge ministerposter till SD. Nu visar det sig att Dagens Nyheter i själva verket spred fake news. Det avslöjar journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman.

Det var den sjunde september i år som Dagens Nyheter publicerade nyheten som gjorde gällande att M- och KD-väljare vill ge ministerposter till Sverigedemokraterna. Under rubriken ”M- och KD-väljare redo att ge ministerposter till SD” påstod DN att informationen byggde på statistik som DN hade tagit fram via undersökningsföretaget Ipsos. Nu har journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman avlöjat att Dagens Nyheter vilseledde läsarna med hjälp av fake news.

Faksimil Dagens Nyheter

Faksimil Dagens Nyheter

Ville inte lämna ut materialet

 

I en nypublicerad ledare på Dagens ETC berättar Ekis Ekman om hur hon bad Dagens Nyheter om att få titta närmare på undersökning men att DN vägrade lämna ut den till henne. Då vände hon sig direkt till Ipsos och fick ta del av materialet. Ingenstans i rapporten har DN/Ipsos ställt någon fråga om ministerposter till SD. Däremot framgick det att 35 procent av väljarna är positiva till att övriga riksdagspartier samtalar, förhandlar och/eller sluter överenskommelser med Sverigedemokraterna – vilket är den lägsta siffran på 1,5 år. I början av året låg siffran på 40 procent av väljarna.

”När jag ber att få titta närmare på undersökningen vägrar Dagens Nyheter att lämna ut den. De skriver att det tillhör ”vårt eget arbetsmaterial som vi normalt sett inte lämnar ut”. Till slut får jag rapporten av Ipsos. Där finns över huvud taget inte någon fråga om ministerposter till SD. Rapporten visar visserligen att 35 procent av väljarna, oavsett parti, är positiva till att . Men den visar också att antalet väljare som anser detta är den lägsta siffran på ett och ett halvt år. I januari låg den på 40 procent. Den verkliga nyheten är alltså snarare att färre personer idag vill sluta överenskommelser med SD. Men så löd inte rubriken.”. skriver Kajsa Ekis Ekman i Dagens ETC.

Aktuellt Fokus har försökt nå Dagens Nyheter för en kommentar utan resultat.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se