Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Efter miljöprotesterna – Preem skrotar utbyggnadsplanerna

Publicerat

den

KLIMAT & MILJÖ Efter de stora protesterna har Preems styrelse bestämt sig för att inte bygga ut det omtalade oljeraffinaderiet i Lysekil. Företaget kommer nu lägga mer fokus på produktionen av förnybara drivmedel.

Oljeraffinaderiet Preemraff är en av Sveriges största utsläppare av koldioxid från fossila bränslen. Sedan flera år har Preem velat bygga ut och det var i juni som Mark- och miljödomstolen meddelade att utbyggnaden kunde tillåtas och överlät det slutliga beslutet på regeringen.

Nu rapporterar Sveriges Radio att Preem lägger ner planerna på att bygga ut raffinaderiet. Preem kommer istället flytta över fokus på produktionen av förnybara drivmedel.

– Jag tycker att det här beskedet är ett väldigt viktigt beslut, det ger en stor tydlighet att vi nu skapar ett fokus på att accelerera den här omställningen mot en förnybar produktion av drivmedel. Så för mig känns det väldigt bra att presentera det här beslutet i dag, säger Magnus Heimburg till Sveriges Radio.

Planerna av utbyggnaden har mötts av massiva protester från miljörörelsen. Miljöorganisationen Greenpeace valde att blockera inloppet till Preemraff med sitt fartyg Rainbow warrior vilket stoppade oljefartyg från att ta sig till raffinaderiet. Organisationen Extinction rebellion har också utfört flera aktioner mot Preem.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se