Kontakta oss

UTRIKES

Bekämpade IS – åtalas för terrorbrott

Publicerat

den

YPG-soldater

ENGLAND En brittisk man som åkte till Syrien 2016 kommer åtalas för terrorbrott. Anledningen är för att mannen bekämpade terrorsekten Islamska Staten.

Jim Matthews är en före detta soldat från brittiska armén. 2016 befann han sig i Syrien för att strida mot Islamska Staten på samma sida som den socialistiska folkarmén YPG:s. Enligt BBC kommer Matthews nu att åtalas för terrorbrott.

Enligt den brittiska polisen har han deltagit i ett av YPG:s träningsläger. Enligt polisens var deltagandet i träningen en brottslig handling som jämförs med förberedelse till terrorbrott. Lagen kom ursprungligen till 2006 för att lagföra brittiska medborgare som åkte till Al Qaedas träningsläger i Pakistan.

Frihetliga socialister

YPG är en kurdisk socialistisk milis. De har varit den drivande kraften i kampen mot terrorsekten IS. Förra året befriade YPG och dess kvinnliga motsvarighet YPJ staden Raqqa, som IS utropat till sin huvudstad.

Flera av regionerna som befriats av YPG har utropats som autonoma under namnet Demokratiska Federationen av Norra Syrien. Federationen är uppbyggd kring ideologin Demokratisk Konfederalism, en frihetlig socialistisk ideologi som inkluderar en kamp för feminism och ekonomisk rättvisa.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se