Kontakta oss

UTRIKES

Turkiskt artilleri mot Kurdistan

Publicerat

den

KURDISTAN/SYRIEN Turkiet attackerar kurdiska områden i Syrien. Den turkiska utrikesministern bekräftar att en attack mot YPG inletts.

Enligt rapporter från ANF News har den turkiska armén skjutit med artilleri mot Afrin-regionen. Afrin-regionen ligger inom Syriens gränser och är en del av den autonoma Norra Syriens Federation. På sociala medier har boende i regionen skrivit hjälpmeddelanden, rapporter om civila dödsfall har också förekommit.

Norra Syriens Federation vaktas av Syriens Demokratiska styrkor, SDF, efter att de drivit ut terrorsekten IS. SDF består främst av den kurdiska gerillan YPG och dess kvinnliga motsvarighet YPJ. Enligt islamistdiktaturen Turkiet är alla kurdiska organisationer terrorister.

SDF samarbetade med USA för att driva ut IS ur Syrien. USA har sedan dess arbetat med att stabilisera regionen där målet är att träna upp en gränsstyrka på 30 000 man som ska hindra islamister från att hota regionen. USAs utrikesdepartement har meddelat att de tycker Turkiets agerande destabiliserar regionen.

Vänder sig till Moskva

Turkiet är en del av Nato men det har uppstått spänningar mellan landet och USA. Samtidigt som USA samarbetat med SDF för att stoppa IS har Turkiet valt att attackera SDF med hjälp av IS och andra islamistgrupper. Turkiet var IS största samarbetspartner på det ekonomiska planet då landet köpte in olja från IS-ockuperade oljefält.

Enligt Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu ska Turkiet nu istället söka stöd hos Ryssland. Turkiets militärchef Hulusi Akar befinner sig i Moskva för att få ryskt stöd och tillåtelse att använda stridsflyg mot kurderna. Turkiets diktator Recep Tayyip Erdoğan har sagt att de kurdiska gerillorna är terrorarméer som ska elimineras.

Syrien tänker sätta stopp

I nuläget har inga turkiska trupper korsat gränsen. Syriens regering varnar Turkiet och hotar att slå tillbaka med stridsflyg om Turkiet skulle inleda en offensiv.

– En stridsåtgärd i Afrin-området kommer att betraktas som ett angrep från den turkiska armén säger vice utrikesminister Faisal Meqdad i syrisk regimmedia.

Hur relationerna mellan Norra Syriens Federation och Syriens regim ser ut är oklart. Syriens diktator Bashar al-Assad har tidigare meddelat att de inte kommer acceptera någon form av autonomitet som Norra Syriens Federation utropat. Konflikter mellan de två parterna har uteblivit då regimen varit upptagen med strider mot islamister och andra rebeller. Samtidigt har medier rapporterat att regimen har hotat med att skjuta ner alla turkiska stridsflygolan som går in på syriskt territorium. Den kurdiska nyhetsbyrån Rudaw har även rapporterat att al-Assadregimen gett YPG tillstånd att skicka förstärkningar via Aleppoprovinsen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@akuelltfokus.se