Kontakta oss

INRIKES

M-politiker om seriefiguren: ”Inte undra på att vi är kommunister i det här jävla landet!”

Publicerat

den

INRIKES Svenska barn är hjärntvättade av seriefigurer. Dessutom är Sverige ett kommunistiskt land. Det skriver M-politikern Jonathan Bessou öppet på sociala medier. Aktuellt Fokus bestämde sig för att ringa upp honom för att höra hur han tänker.

Moderatpolitikern Jonathan Bessou har varit aktiv i Barn- och ungdomsnämnden och är för närvarande ersättare i Utbildningsnämnden och Utbildningsnämndens arbetsutskott. Men trots sina erfarenheter anser Jonathan Bessou att svenska barn är hjärntvättade – av Serietidningen Bamse. Det skriver M-politikern på sin privata Twitter samtidigt som han postar en bild på en seriestripp från Bamse där man talar om skatt.

Vi bestämde oss för att ringa upp Moderatpolitikern…

Jag såg en liten Tweet som du hade gjort. Skulle gärna vilja ställa några frågor. Det var på en Bamse-teckning och så skriver du att Sverige hjärntvättar sina barn. Jag undrar vad du menar med det.

– Ehh alltså kan…jag sitter i ett möte just nu. Vi ska ha en talarkväll. Om ni kan ringa imorgon bitti?

 

Tycker du verkligen att Bamse hjärntvättar svenska barn?

– Alltså jag tycker ju att den…det utdraget i sig är ju väldigt ehh…partiskt att eh…på så sätt direkt säga att eh…skatt automatiskt är något bra och att i länder där det inte finns skatt så är det bara vissa som får det bra. Det tycker jag helt enkelt inte är sant. Ja.

Men på vilket sätt skulle Sverige vara kommunistiskt menar du? Sverige är ju en marknadsekonomi.

– Ja men vi har ju varit ett …inte kommunistiskt land men gått väldigt mycket mot det… och nu så går vi mot att bli ett bättre land och mer marknadsekonomiskt land men vi ligger fortfarande i topp när det gäller länder som har regleringar.

När skulle Sverige ha varit på väg att bli kommunistiskt menar du?

– Alltså… framförallt innan 90-talet och den eran med Olof Palme, säger Jonathan Bessou.

Faktakollen: Palme öppnade dörren för liberalism

Vid en genomgång av Socialdemokraternas politik visar det sig att Socialdemokraterna lade grunden för nyliberalismen. Det var bland annat under Socialdemokraterna som Sverige anammade styrsystemet New Public Management under 1980-talet. Det var även under regeringen Palme som Riksbanken beslutade att ge bankerna fri kreditsättning vilket ledde till finanskraschen i början 1990-talet då svenskarna tvingades rädda storbankerna med skattepengar. Palme hade möjligheten att gripa in men valde att låta bli. Enligt honom själv hade han inte koll på det finanspolitiska. De som hade lagt ut röda mattan för den grova kapitalismen var Socialdemokraternas Erik Åsbrink som var ordförande i Riksbanksfullmäktige och dåvarande Finansminister Kjell-Olof Feldt.

Tidigare hemligstämplade dokument har även kunnat visa hur Olof Palme samarbetade med den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Palme lämnade bland annat ut svenska vänsteraktivister och kommunister till USA.

Sett till Olof Palme och den faktiska politiken han förde blev Sverige snarare mer liberalt än socialistiskt – och definitivt mer liberalt än kommunistiskt. En utveckling som har fortsatt i rasande fart. Idag är Sverige det enda landet i världen som tillåter privata företag att göra profit på skolor på skattebetalarnas bekostnad.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se