Kontakta oss

NOTISER

Bekräftat: ISIS har gjort sig skyldiga till kemisk krigföring

Publicerat

den

sgassyrien
SYRIEN
| Amerikanska myndigheter som har undersökt anklagelserna om kemisk krigföring mot kurdiska försvarsstyrkor i Syrien har nu bekräftat spår av senapsgas. Gasattackerna skedde i den nordöstra staden Hasakeh.

Det var under förra månaden som kurdiska YPG rapporterade om att Daesh (isis) sköt projektiler som släppte ut en gul gas som enligt uppgift luktade lök. ”Marken runt nedslagsplatsen var färgad av en olivgrön vätska som blev guldgul efter att ha blivit exponerat för solljus” skrev YPG i ett uttalande efteråt. Misstankarna om användning av senapsgas väcktes omedelbart och nu har alltså amerikanska myndigheter bekräftat att det verkligen rörde sig om senapsgas.

”Testresultaten visar att de har använt senapsgas” säger Peshmerga generalen Sirwan Barzani till The Telegraph. YPG bekräftade även att flera soldater kräktes kraftigt efteråt och uppvisade andra tydliga tecken på att ha blivit utsatta för kemisk krigföring. Även i grannlandet Irak misstänks den salafistiska terrormilisen för kemisk krigföring, det har dock inte kunnat bekräftas av myndigheter än.

sgasoffer_ypj

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se