Kontakta oss

INRIKES

Billström fortsätter kalla Erdoganregimen för demokratisk

Publicerat

den

Foto: Quinn Dombrowski

INRIKES   Utrikesminister Tobias Billström upprepar att han tycker att islamistiska Turkiet är en demokrati. ”Legitim folkvald regering”, säger han om Erdoganregimens styre.

Varje år publicerar The Economist ett demokratiindex där länder rankas efter poäng. 60 olika kriterier som är grupperade i de fyra huvudkategorierna ”valprocess och pluralism”, ”medborgerliga rättigheter”, ”styrets funktionalitet” och politiskt deltagande. Under Erdogans alltmer diktatoriska styre har Turkiet trillat ner till plats 103 på listan och räknas numera som en hybridregim. Det kan jämföras med Norge som rankas som världens främsta demokrati, Ungern som inte längre erkänns som en demokrati av EU ligger på plats 56. Trots det anser utrikesminister Tobias Billström att Turkiet är en demokrati.

I en intervju med Expressen får Billström frågan hur han kom fram till att det tidigare var rätt att kalla Turkiet som en demokrati. Varpå Billström upprepade att han tycker att den islamistiska regimen är demokratisk.

– Turkiet är en stat som håller fria val. Det är en stat som har en legitim folkvald regering som är erkänd. Och det är en stat som därmed uppfyller de kriterier som finns för att vara en demokrati, säger Tobias Billström till Expressen.

Fängslar oppositionen

Tobias Billströms argument att Turkiet skulle ha fria val är ungefär lika sant som att Iran har rättigheter för kvinnor. Inte alls det vill säga. Efter den misslyckade kuppen mot Erdoganregimen 2016 har den styrande regimen fängslat tiotusentals journalister, författare, oppositionspolitiker och människorättsarbetare.

Särskilt utsatta har det socialdemokratiska partiet HDP varit. Bara efter lokalvalen 2019 har regimen tvingat bort 45 av HDP:s 65 folkvalda borgmästare från makten, 21 av dessa har fängslats.

Men det är inte bara HDP som attackeras. I maj tidigare i år förbjöd domstolen oppositionsledaren Canan Kaftancioglu att ställa upp i valet, där hon egentligen skulle kandidera för det socialdemokratiska partiet CHP. Anledningen, domstolen ansåg att hon hade förolämpad Erdogan på Twitter. Canan Kaftancioglu dömdes även till över fyra år och elva månaders fängelse för samma brott.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se