Kontakta oss

EKONOMI

Rekordstora miljardvinster för fastighetsbolagen

Publicerat

den

EKONOMI En granskning av de största fastighetsbolagen i Sverige visar att de gjort miljardvinster i över tio år trots pandemin och kriget i Ukraina. Med hjälp av hyresregleringen har bolagen hittat flera metoder till öka sina vinster på hyrorna.

SVT har granskat de tio största bostadsfastighetsägarna i Sverige. Granskningen har kartlagt deras ekonomi mellan åren 2011 och 2021. Granskningen fokuserar främst på hur stort överskott bolagen gjort på hyresintäkterna.

Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat om har Fastighetsägarnas gått ut med att de vill ha chockhöjda hyreshöjningar på 10%. Hos Heimstaden, Rikshem, Wallenstam och Balder så blev 37 procent av hyresintäkterna vinst. Mellan 2011 och 2021 gick hyresintäkterna från 4 miljarder till 23 miljarder. För Rikshem handlar det om en ökning från 7 procents vinstmarginal 2011 till en vinstmarginal på 39 procent.

En av anledningarna till bolagens vinstökningar är bostadsbristen kombinerat med hyresregleringen. Det har blivit en garant för att hyresintäkterna i befintliga hus bara kan gå uppåt.

Roger Akelius var fram tills förra året Sveriges största privata hyresvärd innan han sålde fastigheterna till Heimstaden. Akelius beskriver hur han tjänat på hyresregleringen.

– För en hyresbostadsägare är det underbart med hyresreglering. Du får aldrig några vakanser, du behöver aldrig göra någon marknadsföring. Och i och med att det är hyresreglering och du köper husen begagnade får du dem mycket billigare, säger Roger Akelius till SVT.

Akelius valde att köpa äldre befintliga lägenheter och sedan renovera om dom till nyproduktionsstandard. Genom dessa renoveringar kunde han sedan genomföra hyreshöjningar på över 40%. Denna renoveringsmodell har tagits efter av andra fastighetsbolag och är en av anledningarna till att bolagen gör en allt större vinst av hyresintäkterna.

Dubbla budskap
Samtidigt som fastighetsbolagen varnar hyresgästerna har de ett annat budskap till aktieägarna. VDn för fastighetsbolaget Göteborgsbaserade Castellum, Rutger Arnhult gick ut med att aktieägarna inom fastighetsbranschen inte bör vänta sig några konkurser utan enbart smärre förändringar då fastighetsbolagen har en stark ekonomi vilket nu bekräftats av SVTs granskning.

Efter att Arnhult gått emot lobbyistgruppen Fastighetsägarnas syn på fastighetsbolagens ekonomi har han fått motta flera attacker och avgångskrav från andra i branschen. En av dom är Akelius som påstår att Arnhult blåser aktieägarna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se