Kontakta oss

KRÖNIKA

Blåljusattacker utanför förorten ger inga krigsrubriker i gammelmedia

Publicerat

den

KRÖNIKA| I fredagskväll attackerades polisen igen av ett stenregn, långt ifrån förorter och stora rubriker. Denna gång drabbades Hallstahammar utanför Västerås. Men nu är det knäpptyst på borgerliga ledarsidorna.

I fredagskväll klockan 21.30 blev polisen i Västerås kallade till centrala Hallstahammar eftersom bråk pågick. Hallstahammar är en mindre landsort några mil utanför Västerås, och när polisen kom till platsen attackerades de av flera stenar. I bråket deltog ett 20-tal ungdomar i 18-årsåldern och män i 50-årsåldern. Polisen grep flera av bråkmakarna som attackerat polisen och deltagit i bråket. Vid gripandet visade det sig att flera av ungdomarna var påverkade av narkotika och delgavs misstanke om detta. Först vid 00.30-tiden hade det lugnat ner sig så pass mycket att polisen kunde lämna Hallstahammar.

När polisen nyligen attackerades med stenar under ett upplopp i Rinkeby gick proffstyckareliten snabbt ut på olika borgerliga ledarsidor till angrepp mot pöbeln i förorten. Högerns alternativmedier som Fria Tider, Avpixlat och Nyheter Idag var inte sena att hänga på. Det skrevs om att “invandrarpöblar” hotade demokratin och attackerade polisen.

Olika borgerliga och liberala ledarsideskribenter tävlade om att vara hårdast i retoriken mot upploppsmakarna i förorten. Stämningen under diskussioner vid matbordet runt om arbetsplatser i Sverige hårdnade ytterligare ett snäpp.

När polisen attackerades i fredagskväll med stenregn i Hallstahammar mitt ute i den svenska landsbygden var det knäpptyst på borgerliga ledarsidor. Det har nu gått nästan två dygn sedan polisen attackerades. Kritiken har ännu uteblivit. Visst är det märkligt? Under upploppen i Rinkeby jobbade skribenter i både gammelmedier och högerns allternativmedier för högtryck. Gammelmedia försökte täcka alla vinklar, intervjua och elda på stämningen. I det här fallet är det bara tyst.

Attacken på blåljuspersonal i Hallstahammar passar nämligen inte in i mallen för gammelmedier, borgerlighet och alternativhöger. Gärningsmannen ska helst ha invandrarbakgrund, upploppet ska ske i en skitig förort i storstäderna och ska gärna också vara en av polisens utpekade no go-zoner – då är det julafton för liberala ledarsidor och högermedier. Vilka gärningsmännen är vet man inte än, men när till och med den högerliberala lokaltidningen VLT:s ledarsida gapar tom efter attacken är det något som är riktigt tokigt.

Även högerns alternativmedier hoppar över när ungdomar i annat än förorter attackerar polisen med sten. Det är ointressant att visa upp för läsarna, då fallerar hela högerns mediebild om de bråkiga och våldsamma invandrarna som ockuperar Sverige.

Det är tur att det finns alternativmedier som inte vill trängas i den trånga åsiktskorridoren, som vågar ha kvar en kritisk analys av klassamhället och alltid är en finne i röven på etablissemanget.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons