Kontakta oss

ARBETSLIV

Ny arbetsmiljörapport slår larm – Hälften alla statliga skyddsombud upplever hot och våld på arbetsplatsen

Publicerat

den

INRIKES | Arbetsmiljön för statsanställda har undersökts av Statsanställdas fackförbund (ST). Den fysiska arbetsmiljön var enligt rapporten god, men för mycket att göra och dåligt ledarskap stressar de statsanställda enligt ST:s arbetsmiljöundersökning som har lämnats över till regeringen.

I arbetsmiljöundersökningen har 1800 skyddsombud fått frågor om hur de ser på arbetsmiljön. De flesta, 70 procent anser att den fysiska arbetsmiljön är bra och på nio av tio arbetsplatser pågår ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Endast 45 procent upplever den psykosociala arbetsmiljön som bra. För hög arbetsbelastning är en viktig orsak till att medarbetarna upplever stress, enligt rapporten.

Risken att utsättas för hot- och våld på jobbet är också relativt stor för statligt anställda. Nästan hälften av skyddsombuden säger att det förekommit hot eller våld på arbetsplatsen det senaste året.

Andra problem som skyddsombuden vittnar om är ständiga omorganisationer, otrygga anställningar och ett otydligt ledarskap. Facket vill bland annat att meddelarfrihet ska gälla de anställda även i statliga bolag, att visstidsanställningarna ska minskas och att staten inte ska ta in bemanningsföretag för kärnuppgifter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se