Kontakta oss

UTRIKES

Val i Finland – Landet går mot ett mera konservativt styre

Publicerat

den

UTRIKES | På söndag är det val i vårt grannland Finland. Alla opinionsmätningar pekar på att Centerpartiet blir vinnare i valet, men eftersom Finland inte har blockpolitik så kan det betyda mycket vilket parti som kommer på andra plats, och hur stort det blir.

Just nu delar i princip högerpartiet Sannfinländarna andraplatsen med Socialdemokraterna och Samlingspartiet, Finlands moderater. Frånvaron av blockpolitik i Finland gör det helt öppet vilka partier Centerpartiet kommer att vilja försöka bilda regering med, om de vinner. Inget säger att tvåan måste vara med, men det är svårt att negligera vad väljarna tycker. Centerpartiet har inte gått ut med vilka partier den vill samarbeta med så det är helt öppet för vilka som kan bilda regering.

Alla partier anser att ekonomi och sysselsättning är det viktigaste, men i tisdagskvällens debatt var det tydligt att det som skiljer partierna åt är hur man vill lösa problemen. Valresultatet betyder att landet antingen går åt höger eller vänster samt antingen blir mer värdekonservativt eller mer öppet. Det konstaterar De Grönas partiledare Ville Niinistö som tror det kommer att blir en mer sammansvetsad regering den här gången. Oavsett vilken inriktning Centerpartiet väljer.

Om de ska luta mot konservativt håll när det handlar om värdefrågor och mot miljö, att inte satsa på klimatpolitik att satsa på gammaldags industripolitik. Då är det Sannfinländarna som de har som möjlig partner. Sedan är det den här frågan om höger eller vänster, väljer de Socialdemokraterna eller Samlingspartiet.

Redaktionen
redaktion@aktuelltfokus.se