Kontakta oss

NOTISER

Boende demonstrerade mot renovräkningar i Stockholm

Publicerat

den

vallatorg1STOCKHOLM| Som en följd av den kapitalistiska hyresmarknadens systematiska renovräkning riskerar över 300 hyresgäster att bli av med sina hem i Valla utanför Årsta i södra Stockholm. Under dagen gick boende och aktivister från bland annat Förbundet Allt Åt Alla hand i hand och demonstrerade mot Stockholmshems arbetarfientliga bostadspolitik.

Pensionärer, barnfamiljer och aktivister samlades under söndagen för att demonstrera mot Stockholmshems arbetarfientliga bostadspolitik. Demonstrationen ägde rum på Valla torg som ligger i Årsta i södra Stockholm.

vallatorg2
Ett resultat av marknadsekonomin

Renovräkningar är inget nytt fenomen i Sverige. Fenomenet har funnits så länge marknadshyror har tillåtits i Sverige och går ut på att hyresvärdar gör så kallade ”lyxrenoveringar” med en chockhöjning av hyran som följd. Förhoppningen hos hyresvärden är att hyresgäster från arbetarklassen ska ersättas av hyresgäster ur den mer välmående övre medelklassen och överklassen.

Enligt uppgifter från Förbundet Allt ÅT Alla deltog cirka 150 boende i demonstrationen. Boende och aktivister säger även till Aktuellt Fokus att Stockholmshem kommer att få motstånd då ingen accepterar att bli borttvingad från sin bostad på grund av den anarkistiska marknadsekonomin.

”Låt oss vara besvärliga”

Under Förbundet Allt Åt Allas tal på Valla Torg gick förbundet ut med att man ska vara en besvärlig hyresgäst. Uppmaningen till de boende var tydlig, protestera, krångla och protestera lite till och sist men inte minst. Acceptera inte att befolkningen byts ut på grund av lyxrenoveringar som syftar till att chockhöja hyror och tvinga bort människor från sina hem.

”Vi måste vara besvärliga i det här läget. Vi måste ifrågasätta, krångla och protestera. Hyresgästföreningen förhandlar just nu om våra hyror – men Hyresgästföreningen har bara den kraft som vi kan ge dem. De har bara makt om de har våra protester i ryggen. Annars är de tandlösa. Därför behöver de oss. och vi behöver dem.

Vår uppgift, vi som är här idag är att alltid i varje möte med kommunen, i varje möte med Stockholmshem, i varje möte med Growsmarters entreprenörer, i varje möte med journalister ställa samma fråga. ”för vem”.

Renoveringar javisst. Men för vem?
Miljösatsningar och klimatsmart, javisst. Men för vem?
Förtätning och bostäder. Men för vem?

Vilka är det som ska bo där? Vilka inkomstgrupper? Vilka ska flyttas på? Vilka ska trängas bort? Kommer satsningarna komma oss till del?

Låt oss visa att vi inte kommer acceptera att renoveringarna blir renovräkningar, att befolkningen byts ut.”

Läs Förbundet Allt Åt Allas tal på Tidningen Brands hemsida: https://tidningenbrand.se/2015/10/18/fraga-alltid-for-vem-valla-for-alla/

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se