Kontakta oss

NOTISER

Mer än tusen personer vill avsätta antiziganistisk socialdemokrat

Publicerat

den

holmlundUMEÅ| På mindre än ett dygn har den resanderomska föreningen RUNG fått med sig över tusen personer som vill avsätta Umeås före detta kommunstyrelseordförande Lennart Holmlund från samtliga politiska uppdrag. Bakgrunden till kravet ligger i Holmlunds systematiska antiziganism på sociala medier.

Det är på Facebook som den resanderomska föreningen har samlat över tusen personer som vill se den kända socialdemokraten avsatt från samtliga politiska uppdrag. Socialdemokraterna i Umeå har gått ut med avståndstagande där de poängterar att det Holmlund sprider är hans privata åsikter och inte partiets officiella linje.

Men det är inte tillräckligt enligt många i Umeå. När lokal media inledningsvis bad Socialdemokraternas kommunalråd, Hans Lindberg om en kommentar kring sin partikamrats uttalanden ville Lindberg inte ta avstånd från antiziganismen ifråga. Lindberg har sedan tidigare gjort sig skyldig till en sträng och hård linje mot nyanlända romer i Umeå, bland annat har han varit delaktig i beslutet att inte tillåta nyanlända romska barn få gå i skolan trots det Socialdemokratiska vallöftet att göra barnkonventionen till svensk lag.

Björklöven tar avstånd

Det SHL-satsande hockeylaget Björklöven gick under gårdagen ut med att klubben tar avstånd från Lennart Holmlunds antiziganism och betonade att hatet mot romer inte är acceptabelt inom klubben. Huruvida Lennart Holmlund kan sitta kvar i klubbens styrelse är för närvarande oklart men mycket tyder på att han kommer tvingas bort.

Socialdemokratiska gräsrötter kräver uteslutning

Socialdemokratiska gräsrötter kräver att Holmlund utesluts ur Socialdemokraterna. Bland deltagarna i RUNG:s Facebook-event återfinns en stor procent socialdemokratiska gräsrötter som har reagerat med avsky. Flera av dem skriver att de inte vill vara med i samma parti som Holmlund om partiet inte väljer att utesluta honom. I skrivande stund har Socialdemokraterna i Umeå meddelat att de kommer ta upp de antiziganistiska uttalandena i partiets lokala styrelse.

I skrivande stund kräver mer än 1100 personer att Lennart Holmlund ska avsättas. RUNG:s event finner du här: https://www.facebook.com/events/743212115809545/

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se