Kontakta oss

NOTISER

Inwido gjorde 200 miljoner i vinst – firar med att lägga ner fabriken i Bjurträsk

Publicerat

den


OTRYGGA SVERIGE | Företaget Inwido ska avveckla hela fabriken i den lilla byn i Bjurträsk utanför Norsjö. 61 anställda sägs upp på fönsterfabriken på Inwido i byn. Ett dråpslag för en liten by medan företaget gör stor vinst detta kvartal.

Inwido har i dag sammanlagt 25 produktionsanläggningar i sju länder: Sverige, Danmark, Finland, Norge, Polen, England och Estland. Nu inleds fackliga förhandlingar och företagsledningens plan är att produktionen i fabriken i Bjurträsk ska vara avvecklad under första kvartalet nästa år. De som förlorar jobben i Norsjö erbjuds anställning vid andra anläggningar. Men många har svårt att flytta. De har familj och rötter i byn.

Fackordföranden vid Inwido i Norsjö, Ulf Jakobsson, är bedrövad över beskedet att fabriken ska läggas ned. Jakobsson sitter själv som personalrepresentant i bolagsstyrelsen och har därför känt till beslutet i en dryg vecka. Han tycker att det är förhastat.

– Det är inte ett överlagt beslut, säger han och pekar bland annat på att kvaliteten på tillverkningen är högre i Norsjö än i Vetlanda där huvudkontoret ligger.

Många av de anställda är i 50-årsåldern och har jobbat många år på Inwido. Ulf Jakobsson själv började redan 1978. En anledning till beslutet att lägga ner anläggningen i Norsjö är en sviktande marknad säger företagsledningen, då det byggs för lite nya lägenheter. Dessutom pekar Ulf Jakobsson på att företaget slutit för dåliga avtal med byggföretag. Förutsättningarna för att det ska bli fortsatt produktion i Norsjöfabriken är inte de bästa, men facket har inte helt gett upp förhoppningarna.

Lägger ner fabriken – företaget gör samtidigt storvinst
Samtidigt som Inwido meddelar att fabriken i Norsjö ska läggas ner rapporterar företaget sitt bästa resultat hittills. Resultatet är det bästa i ett kvartal någonsin för Inwido. Rörelseresultatet ökade med 14 procent till 195 miljoner kronor och marginalen ökade till 14,7 procent. Orderstocken är nu 14 procent högre än vid samma tid i fjol och på den högsta nivån någonsin för kvartal 3, skriver företaget i ett pressmeddelande. Inwido har köpt dörr- och fönstertillverkaren Jack Brunsdon & Son, med en årlig omsättning på cirka 100 miljoner svenska kronor, vilket nästan fördubblar verksamheten i Storbritannien.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons