UTRIKES Minst 28 personer misstänkts ha deltagit i mordet på Haitis president. Majoriteten av dem är colombianska legosoldater och två är amerikanska medborgare. Motivet är oklart men misstankar riktas mot USA.
7 juli mördades Haitis president Jovenel Moïse. Mördarna ska ha lyckats ta sig förbi säkerhetsvakterna genom att utge sig från att vara från den amerikanska narkotikapolisen, DEA. Så fort mordet upptäcktes stängdes gränserna av den före detta premiärministern Claude Josephs som deklarerat undantagstillstånd. En av anledningarna till att gränserna stängdes var för att de misstänkta talade spanska och engelska, vilket vanligtvis inte talas av landets invånare.
Under natten svensk tid höll landets rikspolischef Léon Charles en presskonferens. Han uppgav att de misstänkte 28 personer, varav 26 personer kom från Colombia och de andra två var amerikanska medborgare. Colombias försvarsminister har också haft en presskonferens där han bekräftade att de colombianer som gripits var ex-militärer.
Bland de misstänkta har 15 colombianer gripits och 2 amerikaner. Enligt polischefen har 3 av de misstänkta dödats och resterande fortfarande jagas.
De två amerikanska medborgarna heter James Solages och Joseph Vincent och har sitt ursprung i Haiti. På en nu raderad hemsida beskrev sig Solages som en ingenjör, diplomat och före detta säkerhetsvakt på Kanadas ambassad i Haiti.
USA kan vara inblandade
Vilket motiv gärningsmännen hade är fortfarande oklart. Redan före mordet på presidenten var situationen i landet kaosartad. Presidenten hade många fiender bland både politiker och gängledare. Claude Joseph som nu har tagit makten i landet var premiärminister i enbart 3 månader. Dagen före presidentmordet avsattes Josephs och blev ersatt av ny premiärminister.
En av teorierna är att USA är inblandade. Den 30 juni bara dagar före mordet anlände CIA-chefen William Burns till Colombia. Det finns ingen officiell förklaring till hans besök utöver att han personligen skulle bevaka ett känsligt säkerhetsuppdrag.
Inte första gången
Den amerikanska regeringen genom främst CIA har flera gånger tidigare varit med och avsatt presidenter med våld runtom i världen. De två mest kända fallen är militärkuppen i Chile och det misslyckade försöket vid grisbukten på Kuba.
Privata amerikanska säkerhetsfirmor har också varit inblandade i kuppförsök. I Maj 2020 hade säkerhetsföretaget Silvercorp anlitats av den venzuelenska oppositionen under Juan Guaidó för att genomföra en statskupp och avsätta landets regering. Kuppen misslyckades och flera amerikaner dömdes för terrorbrott.
Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar