Kapitalismen fyller japanska fängelser med pensionärer

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: < 1 minut

KLASSAMHÄLLET Kapitalismen i Japan har gått så långt att den har skapat en hel generation av pensionärer som hellre sitter ...

KLASSAMHÄLLET Kapitalismen i Japan har gått så långt att den har skapat en hel generation av pensionärer som hellre sitter i fängelse än att vara ute i frihet. Japanska pensionärer fyller nu en tredjedel av landets fängelser.

Sedan 90-talet har Japan sett en dramatisk ökning av antalet äldre som begår brott, rapporterar BBC. Orsaken är kopplad till kapitalismen och ren materialism. Livsnödvändiga kostnader för mat, bostad och sjukvård  överstiger allt som oftast pensionärernas inkomster. En pensionär i Japan får typiskt sett en pensionsutbetalning på knappt 64,000 kronor per år, vilket ligger nära gränsen för Sveriges existensminimum. Detta i kombination med ensamheten som oftast drabbar äldre människor gör att de i allt högre grad begår brott för att komma in i fängelset, där de åtminstone är garanterade tre mål om dagen.

I Japan börjar det med andra ord bli en vanlig syn med gråhåriga gubbar och tanter som går runt och snattar kryddburkar eller springer runt på stan med köksknivar och slänger ur sig tomma hot. I Japan krävs det nämligen ingen grövre gärning än så för att få ett fängelsestraff på ett par år.

I slutändan kostar dagens kapitalistiska modell japanska staten mer än vad det skulle göra att bygga ut landets äldreomsorg och garantera medborgarlön som går att leva på. Detta eftersom kostnaderna för polisinsatser, domstolar och fängelsevistelser innebär att kostnaderna staplas på varandra.

Källa: BBC.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar