Kontakta oss

INRIKES

Borgarnas nedskärningar gynnade misstänkta polismördaren

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

GÖTEBORG    Modern till den misstänkta polismördaren i Göteborg har länge försökt få hjälp från socialtjänsten med hennes son utan framgång. Samtidigt har det borgerliga styret i kommunen gjort stora nedskärningar i socialtjänsten.

Aktuellt Fokus har gått igenom förundersökningsprotokoll och en tidigare dom på den 17-åring som sitter häktad misstänkt för polismordet i Göteborg. Dokumenten visar att modern som är ensam vårdnadstagare till 17-åringen försökt få hjälp med att få sin bort från den destruktiva miljön han hamnat i.

I förhören med mamman framgår det att den misstänkte var en duktig elev i skolan fram tills han började sjuan och bytte umgängeskrets. Han slutade att lyssna på mamman och började springa ute på nätterna. I början på sommaren 2019 tog hon kontakt med både skolan, polisen och socialtjänsten för att få hjälp med sin son. Hon ville att sonen skulle omhändertas före han skadade sig själv eller någon annan.

Sedan slutet av 2018 har de sociala myndigheterna känt till den misstänkte mördaren på grund av orosanmälningar från skola och polis. I förhör bekräftar socialsekreteraren att modern försökt få till ett omhändertagande men det fanns inte ett tillräckligt stort underlag för ett omhändertagande enligt LVU. Familjen har enbart erbjudits öppenvårdinsatser. Socialtjänsten började leta efter ett förstärkt familjehem under sensommaren 2019 men det blev aldrig någon placering då blev sonen dömd för ett mordförsök under hösten samma år.

På fri fot på grund av resursbrist 

Under samma tid som familjen hade kontakt med socialtjänsten genomförde det borgerliga styret stora nedskärningar för att generera ett överskott som slutligen landade på 1,5 miljarder kronor. Socialtjänsten var en av de myndigheter som förlorade flera miljoner.

Nedskärningarna har fortsatt genom åren och hårdast drabbade är de stadsdelar med extra utsatta områden. 2019 bestämde Tankesmedjan Balans att ta en titt på nedskärningarna i Göteborg under samma period som familjen var i kontakt med socialtjänsten.

Stadsdelsnämnderna som utöver socialtjänsten också inkluderar äldreomsorg, och fritid hade främst minskat på personalen för att hålla nere kostnaderna efter nedskärningarna. Mindre personal ledde också till en högre arbetsbelastning och en högre sjukfrånvaro bland personalen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se