Kontakta oss

INRIKES

Talmannen föreslår Stefan Löfven som statsminister

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

INRIKES Efter att Ulf Kristersson misslyckades med att bilda regering blir det återigen Stefan Löfven som får chansen. Centerpartiet släpper fram Löfven men har kommit med nya krav utöver januariavtalet.

Det var för två veckor sedan Stefan Löfven tvingades avgå som statsminister under en misstroendeomröstning. Misstroendeomröstningen gick igenom efter att Vänsterpartiet inte tolererade försöket att införa marknadshyror vilket ingick i januariavtalet. Efter att regeringen fällts meddelade Centerpartiet att de accepterar att stryka punkten om marknadshyror från januariavtalet.

Talmannen Andreas Norlén gav ursprungligen moderaternas Ulf Kristersson den första sonderingsronden för att kolla om han hade någon möjlighet att få tillräckligt med stöd i riksdagen för att bli vald som statsminister. Kristersson hittade inte tillräckligt med stöd och valde att ge upp före det blev någon omröstning.

Efter att Kristersson gav upp meddelade talmannen att Löfven får nästa chans och idag bekräftas det på en presskonferens att det kommer bli en omröstning i riksdagen på onsdag. För att bli vald till statsminister krävs det att mindre än 175 personer röstar nej. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet tillsammans med den politiske vilden Amineh Kakabaveh har tillräckligt med mandat för att rösta fram Löfven som statsminister. Det finns också uppgifter om flera Liberaler i riksdagen tänker gå emot partilinjen och rösta för Löfven.

Centerpartiet har nya krav
Centerpartiet som accepterat att släppa fram Löfven har samtidigt kommit med flera nya krav som inte uppskattas av något parti. Centerpartiet kommer bland annat försvåra för Löfven att få igenom någon budget då de kommer lägga en egen, meddelade partiledaren Annie Lööf på en presskonferens tidigare idag.

Centerpartiet kommer också med nya reformkrav som innefattar inskränkningar i både strandskyddet och allemansrätten. De nya kraven har snabbt fått flera ledande miljöpartister att rasa på sociala medier.

”Det finns ingen överenskommelse med regeringen om att kraftigt försämra skydd av skog och natur. Miljöpartiet har sagt nej till Centerpartiets krav.” Skriver miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på twitter.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se