Kontakta oss

INRIKES

Centerpartiets väljare sågar Annie Lööfs syn på Vänsterpartiet

Publicerat

den

INRIKES Partiets väljare ser hellre ett samarbete med det vänsterliberala blocket än sina forna allianskollegor. Majoriteten av högerns väljare vill inte ha en regering med Sverigedemokraterna

En opinionsundersökning från DN/Ipsos visar att Annie Lööf inte är överens med sina väljare om hur regeringsunderlaget ska se ut. I mätningen har väljarna fått ta ställning till fyra olika regeringsalternativ. Det populäraste alternativet är det vänsterliberala blocket med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Över hälften av partiets väljare vill helst se ett sådant regeringsunderlag.

Ett regeringsunderlag med den forna alliansen är inte lika populärt och hamnar på en andraplats bland partiets väljare. Partiets väljare har till skillnad från partitoppen en mer positiv syn på Vänsterpartiet.

Bland det vänsterliberala blocket ser Vänsterpartiets väljare helst ett regeringslag med Socialdemokraterna och Miljöpartiet utan något inflytande från Centerpartiet. Partiledaren Nooshi Dadgostar har däremot sagt att hon kan vara villig att förhandla, vilket Lööf helt avfärdat. Även Miljöpartiets väljare vill ha bort Centerpartiet från regeringsunderlaget.

Bland högerpartierna vill majoriteten ha tillbaka den gamla alliansen utan Sverigedemokraterna. Det är enbart Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som föredrar den nya alliansen bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se