Kontakta oss

LEDARE

Borgerligheten kan lära sig något av hatvågen mot Ivar Arpi

Publicerat

den

Foto: Jesper Sandström

LEDARE   Ivar Arpi delade ett videoklipp som föranledde stormningen av Kapitolium i Washington. Då tog det hus i helvete och Arpi utsattes för en massiv hatvåg från sina egna följare.

I dagarna stod det klart att Ivar Arpi blir ny tillförordnad chefredaktör för den konservativa tidningen Bulletin. Arpi tar över efter Paulina Neuding, mest känd för att ha sänkt det nyliberala magasinet Neo, plötsligt och hastigt meddelat att hon ska börja utveckla tidningens utländska material. Timingen för Ivar Arpi kunde inte varit sämre. De senaste dagarna har den nyblivna chefredaktören fått ta emot mängder med kritik från sina egna följare. Arpi och Bulletin har bland annat kallats för förrädare, falsk opposition och bögar. Anledningen är för att Ivar Arpi delade videoklipp på Twitter där man ser hur Donald Trump uppviglar sina följare strax innan stormningen av Kapitolium.

I skrivande stund har Ivar Arpi fått ta emot hundratals kommentarer från arga högeranhängare. Arpi kallas bland annat för bög, falsk opposition och idiotförklaras av samma människor som lyft honom tidigare.

Angreppen mot Arpi är knappast unika. Det enda anmärkningsvärda är väl att hatarna inte verkar köra på lika hårt som mot andra mediepersonligheter. Exempelvis SVT-journalisten Nike Nylander som fick ta emot dödshot för att hon ställde hon ställde tuffa intervjufrågor till Trumps ideologiska kusin i Sverige, Jimmie Åkesson. Faktum är att angreppen mot Arpi följer en uråldrig tradition inom den mer radikala högern. Den som sticker ut ska brännmärkas och förlöjligas offentligt. Den som inte följer mallen får räkna med repressalier.

Hatvågen mot Arpi borde fungera som en ögonöppnare för den etablerade borgerligheten. Sedan åratal har Ivar Arpi gjort det mesta för att kamma hem likes och ryggdunkningar från den radikala högern. Men det räckte med en tweet för att samma höger ville se hans huvud på ett fat. Varför skulle det vara annorlunda för M, L och KD?

Det spelar ingen roll hur många likes och ryggdunkningar Ulf, Nyamko och Ebba får när dom sträcker ut handen till Jimmie. Förr eller senare kommer de där ryggdunkningarna ersättas med högerradikala krav på renlärighet. Är man inte renlärig nog så får man räkna med repressalier. Det är så den radikala högern fungerar och har fungerat sedan början av förra århundradet.

Borgarna avgör givetvis sin egen framtid själva. Av allt att döma vill både Ulf Kristersson och Ebba Busch närma sig den radikala högern. Låt oss bara hoppas att dom inte kommer och spelar förvånade när hatvågen drabbar dem själva. För tro mig, den kommer komma förr eller senare.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se