Kontakta oss

INRIKES

Mattias Karlsson expertvittne för NMR-kopplad SD-politiker

Publicerat

den

Mattias Karlsson - Foto: Region Gotland

EXTREMISMEN    SD-toppen Mattias Karlsson ställer upp som expertvittne i rättegångsförhandlingarna mellan den fackuteslutna SD-politikern Mats Fredlund och Transportarbetarförbundet. Så sent som i juni avslöjade Aktuellt Fokus att Fredlund har kopplingar till en nazistorganisation som Sverigedemokraterna kallar för terrorister.

Rättegången handlar om Transports uteslutning av Mats Fredlund. Är man emot fackförbundets värderingar och syfte har man rimligtvis inte i facket att göra. Det menar Transport som försvarar uteslutningen med att den grundlagsskyddade föreningsfriheten innebär att facken har rätt att själva få välja sina medlemmar. Enligt Transport är Sverigedemokraternas politik inte förenligt med Transports stadgar. Just därför har Transport valt att hänvisa till SD:s eget principprogram samt en rad uttalanden från enskilda företrädare för partiet.

Mats Fredlund hävdar att medlemskapet i facket handlar om alla människors lika värde. Samtidigt hävdar hans juridiska ombud att fackmedlemskapet inte kan jämföras med andra föreningar. För att bevisa att Sverigedemokraterna står för alla människors lika värde har Fredlund och hans juridiska ombud valt att kalla SD-toppen Mattias Karlsson som expertvittne.

NMR-kopplingar

Så sent som i juni 2020 kunde Aktuellt Fokus avslöja att Mats Fredlund har kopplingar till den militanta nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Bland annat kunde Aktuellt Fokus peka ut Fredlunds personliga kontakter med NMR-aktivisten Robin Nilimaa som deltagit i en rad aktiviteter kopplade till organisationen, bland annat deltog han nazisternas valkampanj 2018 och NMR:s första majtåg i Boden. Förutom Robin Nilimaa har Fredlund även kontakt med NMR-aktivisten Johan Olofsson och den i kulturkretsar kända högerextremisten Henrik Rönnquist. I Aktuellt Fokus granskning av Mats Fredlund på sociala medier framgick det även att han gillar sidor som “Alternativ för Sverige – ja tack” och sprider länkar från fascistiska “Fria Tider”, nazistiska “Svegot” och “Jonasmagadin” som drivs av den högerextremisten Jonas Persson.

Åkesson: ”Det här är inte vilken organisation som helst”

Enligt Sverigedemokraterna är Nordiska Motståndsrörelsen en terrororganisation. SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han vill se över lagstiftningen och förbjuda NMR.

– Det här är inte vilken organisation som helst. Vi måste på något sätt politiskt se till att det blir förbjudet att ha samröre med terrororganisationer, sa Jimmie Åkesson till Expressen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se