Kontakta oss

INRIKES

Skyttedal tvingas betala halv miljon i rättegångskostnader

Publicerat

den

INRIKES KD-toppen Skyttedal var inte nöjd över att DN hade publicerat bilder från hennes Facebooksida och stämde därför tidningen. Trams anser Patent- och marknadsöverdomstolen. Nu tvingas KD-toppen betala dyra rättegångskostnader.

Det var när Sara Skyttedal kandiderade till partiledarposten för Kristdemokraterna som DN publicerade en artikel på nätet med tio bilder som tagits från hennes privata Facebooksida. På bilderna kunde man bland annat se hur Skyttedal poserade vid israeliska militärfordon på ockuperad mark.

Skyttedal stämde DN för att ha använt bilderna utan tillstånd och krävde ersättning med hänvisning till upphovsrätten.

Nu har den slutgiltiga domen fallit. Patent- och marknadsöverdomstolen ger DN rätt. I domen hänvisar rätten till upphovsrättslagen och EU-rätten. Orsaken är att Skyttedal publicerade  bilderna först på sin Facebook-sida. Därmed anser rätten att Skyttedal själv bidragit till att sprida bilderna till ”ett stort och obestämt antal personer”.

Domstolen pekar även ut det faktum att det fanns ett allmänintresse då Sara Skyttedal kandiderade till partiledarposten. Domstolen skriver: ”ett informationsintresse för att partiledarkandidaten förekom på bland annat ett fotografi vid ett militärfordon i Mellanöstern.”

Förutom att Skyttedal förlorade tvisten kommer hon även få betala rättegångskostnaderna själv. Enligt uppgift ska rättegångskostnaderna ligga på drygt en halv miljon kronor. Det uppger SVT.

Maria Johansson maria.johansson@aktuelltfokus.se