Kontakta oss

iFOKUS

Majoriteten av svenskarna kallar sig socialister

Publicerat

den

SVERIGE   Allt färre väljer att kalla sig för liberaler idag. Majoriteten av svenskarna kallar sig hellre för socialister. Det visar en ny undersökning.

Majoriteten svenska folket kallar sig helst för socialister. Det visar DN/Ipsos senaste undersökning om ideologiska förflyttningar i väljarkåren.

Enligt undersökningenen är ”Socialist” den etikett majoriteten av svenskarna helst sätter på sig själva, 30 procent. Flest socialister röstar på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet men i undersökningen framgår det även att allt färre socialdemokrater sernsig som socialister. En av anledningarna är att Socialdemokraterna har gått kraftigt åt höger under Stefan Löfvén och Magdalena Andersson.

– En förklaring kan vara att en del av de väljare som Magdalena Andersson har vunnit inte är traditionella vänsterväljare, säger Nicklas Källebring på Ipsos.

Färre liberaler

Andelen svenskar som ser sig själva som liberaler har minskat från 31 till 26 procent det semaste året. Det visar en färsk undersökning som DN/Ipsos har gjort om ideologiska förflyttningar i väljarkåren.

En av förklaringarna till varför fler vänder ryggen åt liberalismen är på grund av den havererade bostadsmarknaden och nyliberala styrsystem som Nairu och New public management.

– Det är inte det liberala frihetsprojektet som dominerar numera. Debatten drar snarare åt det repressiva hållet, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Inga framgångar för nationalismen

Trots att Sverigedemokraterna blev regeringsunderlagets största parti och tidningsrubriker om krigshot har sympatierna för nationalismen varken växt eller sjunkit i Sverige. Bara omkring 15 procent av svenskarna ser sig som nationalister och störst är sympatierna bland SD och KD;s väljare.

Läs hela undersökningen här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons