Kontakta oss

EKONOMI

Bostadsbrist i Sverige när kapitalismen får råda

Publicerat

den

BOSTADSBRIST| Nybyggnationen i Sverige går långsamt och enligt en ny undersökning beror det på företagen som vill tjäna pengar på desperata i behov av bostad.

Det egentliga bostadsbehovet kan endast lösas genom att fram till 2020 bygga 88 000 bostäder om året, uppger Svenska Dagbladet men trots det byggs det bara i snitt 34 600 bostäder om året. För att skapa efterfrågan håller de efter i byggandet och tar det i etapper.

Till DN har bostadsminister Peter Eriksson (Mp) uppgett att han önskar se över möjligheter för kommunerna att kräva snabbare detaljplaner från företagen så att byggen skyndas på. För närvarande ligger tiden från att byggföretagen får uppdraget till att bygget står klar på cirka tio år. Kommuner har samtidigt möjlighet att kräva ännu kortare tider för byggplaner.

Enligt statistik från SCB som publicerades i fjol har byggandet visserligen ökat i Sverige jämfört med tio år sedan. Men det är inte uppe i de nivåer som var innan den ekonomiska krisen på 90-talet. Enligt SCB kommer det i framtiden att finnas ett behov av byggnadsvolymer som ”Sverige inte varit i närheten av sedan början på 90-talet.”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se