Kontakta oss

INRIKES

Fastighetsekonomen: Inför hyresfri månad

Publicerat

den

INRIKES Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH tycker att folk som hyr sina bostäder också bör få ekonomiska lättnader i samband med Coronokrisen.

I tisdags meddelade Finansinspektionen att inkomstbortfall kopplade till Coronakrisen är ett rimligt skäl för att minska eller pausa amorteringskraven på bostadslån. Nordea är en av dom bankerna som nu lovat sina låntagare amorteringsfria månader.

Samtidigt som de som äger sina boenden utlovas ekonomiska lättnader varnar kronofogden för att de som hyr sin bostad lär få det svårare ekonomiskt på grund av Coronaviruset.

Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH tycker att kommunernas allmännyttiga företag ska se över olika former av krisstöd för sina hyresgäster.

– En hyresfri månad inom allmännyttan är en åtgärd som verkligen skulle vara på plats då många som lever på marginalen kan komma att permitteras och kanske inte kommer ha inkomster den kommande månaden, säger Wilhelmsson till Göteborgs Posten.

Wilhelmsson vill också att de privata fastighetsbolagen ska underlätta för sina hyresgäster.

– Det är först och främst en fråga för allmännyttan, som exempelvis Poseidon att diskutera. Sedan skulle även privata fastighetsägare som Stena Fastigheter och Wallenstam behöva föra en dialog för det hade varit väldigt olyckligt om ärenden går vidare till Kronofogden i det här läget, säger han.

Ett annat alternativ om allmännyttan eller fastighetsbolagen vägrar någon form av åtgärder till förmån för sina hyresgäster skulle vara att se över bostadsbidraget.

– Ett annat alternativ, som är mer en fråga för regeringen, är hur man kan använda bostadsbidraget för att avhjälpa om sådana situationer skulle uppstå. Där har man ett verktyg som redan har identifierat en grupp som kan få det väldigt svårt om lönen uteblir, säger han.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se