Kontakta oss

INRIKES

Demonstrationer för en bättre vård över hela landet!

Publicerat

den

INRIKES| Personalbrist och andra problem inom vården uppmärksammas årligen i Svenska medier utan att någonting görs. Nu har vårdpersonal fått nog och samlar för en gemensam demonstrationsdag den 4e September.

För två år sedan rapporterade fackförbundet Kommunal att var fjärde undersköterska förvunnit i vården sedan 90-talet. Man varnade för att detta skulle leda till ökade risker inom vårdsektorn. Arbetet som undersköterskor vanligtvis står för har lagts på sjuksköterskor och doktorer som inte har tid.

Ökade antal Lex Maria-anmälningar sägs vara direkt relaterade till den allomfattande personalbristen. Vid de sjukhus och vårdcentraler där man väl lyckas hålla igen sker det på personalens bekostnad med övertid och långa pass. Trots ett stort behov av personal framgår det av SCB att intresset för vårdyrket är fortsatt svalt vilket på lång sikt kan orsaka fortsatt personalbrist.

I ett facebookevent vid namn Slut på rean – En annan vård är möjlig uppmanas nu svenska folket att samlas för att protestera över de försämringar som skett i vården. Städer som Stockholm, Malmö, Umeå och Uppsala till Linköping, Hässleholm, Eskilstuna och Sollefteå bland många andra kommer att hålla demonstrationer samma dag. Demonstrationerna uppges vara partipolitiskt obundna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se