Kontakta oss

UTRIKES

Berlin röstade för att återkommunalisera hyresbostäder

Publicerat

den

Foto: Deutsche Wohnen & Co. Enteignen

UTRIKES Berlin har de senaste åren chockats av stora hyreshöjningar vilket lett till en motrörelse som nu vill sätta stopp för hyresökningarna genom att stoppa de privata fastighetsägarna.

I en folkomröstning i samband med det tyska valet valde 56% av Berlins invånare att rösta för att konfiskera alla hyresbostäder som ägs av privata fastighetsägare med mer är 3000 lägenheter. Runt 240 000 lägenheter beräknas kunna konfiskeras om folkomröstningen blir verklighet.

Folkomröstningen är inte bindande. Av de politiska partierna är det bara vänsterpartiet Die Linke som stödjer konfiskeringen. Miljöpartiet Die Grünen ser konfiskeringen som ett alternativ om de inte hittar en annan lösning på Berlins bostadskris. Det socialdemokratiska SDP har tillsammans med landets högerpartier tagit ställning mot konfiskeringen.

Efter valet förväntas SDP tillsammans med Die Grünen och det liberala FDP att bilda regering vilket innebär att folkomröstningen kan ignoreras av den nya regeringen. Om regeringsbildningen misslyckas förväntas det kristdemokratiska CDU att försöka bilda regering med Die Grünen och FDP vilket också är ett bakslag för folkomröstningen.

Privatiseringar skapade massrörelse

I decennier har Berlin sålt ut delar av den tyska motsvarigheten till allmännyttan. Utförsäljningarna har lett till stora hyreshöjningar. Sedan 2016 beräknas genomsnittshyrorna ha ökat med 45%. Mellan 2008 och 2019 har genomsnittshyran i Berlin fördubblats.

Bostadskrisen i Berlin har lett till att en massrörelse bildats. Bakom folkomröstningen ligger kampanjen Deutsche Wohnen & Co. enteignen som betyder expropriera Deutsche Wohnen & Co.
Från början lyckades proteströrelsen se till att politikerna fick införa ett hyrestak som ledde till att många privata fastighetsbolag retroaktivt fick sänka hyrorna. Det svenska fastighetsbolaget Akelius tappade 240 miljoner i hyresintäkter som ett resultat av hyrestaket.

I april 2021 bestämde Tysklands konstitutionsdomstol att riva upp beslutet om hyrestaket då det enligt dom bröt mot landets grundlagar. Vad konfiskeringen av de privata bostäderna kommer att kosta är oklart. Enligt kampanjen kommer det kosta mellan 7 och nästan 14 miljarder euro att ta tillbaka bostäderna. Berlins politiker däremot hävdar att summan kommer att vara betydligt högre och landa mellan 29 och 39 miljarder euro.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se