Kontakta oss

UTRIKES

Nu vill Joe Biden skrota sitt eget rättssystem

Publicerat

den

USA Presidentkandidaten Joe Biden har lanserat ett förslag till nytt straffrättsligt system för att råda bot på den enorma rättsosäkerheten i USA. Problemet är bara den att det är Joe Biden själv som är orsaken till rättsosäkerheten i landet. Det var nämligen han som författade lagtexterna till det nuvarande systemet.

1994 gjorde Bill Clinton Violent Crime Control and Law Enforcement Act en del av lagstiftningen i USA. Den som hade författat lagtexten var senatorn Joe Biden. Enligt Biden var lagen nödvändig för att få bukt med den ”våldsamma brottsvåg som plågade landet” vid tillfället. I samband med att Biden lobbade för lagändringarna höll han ett tal där han påstod att staten är dålig på rehabilitering och likställde dömda människor med rovdjur.

Joe Bidens straffrättsliga system resulterade i mer dödsstraff, enorm ökning i antalet utdömda livstidsstraff, rättsvidriga verktyg för polisen och skattemiljarder till privatägda fängelser. Sedan dess har lagstiftningen, som kallas för, The Crime Bill, fått stark kritik. Inte minst från forskare, jurister, svarta lagstiftare och medborgarrättsrörelser som NCAAP och Black Lives Matter, som menar att Bidens system har skapat stor rättsosäkerhet och förtrycker minoritetsbefolkningar.

Nu nästan 35 år senare har Joe Biden lanserat ett nytt förslag för det straffrättsliga systemet. Han vill nämligen skrota den gamla lagstiftning som han själv tog fram. Anledningen är rättsosäkerheten. I en av sina kampanjvideos säger Joe Biden att han tänker eliminera USA:s obligatoriska minimistraff, ta bort landets privatägda fängelser, satsa pengar på behandling av drogmissbruk, reformera borgen-systemet samt verka för arbetsträning och utbildning av fångar. Det vill säga helt tvärtemot det system som Biden själv skapade.

Reaktionerna på Bidens utespel har inte låtit sig vänta. I ett uttalande på Twitter skriver senatorn och presidentkandidaten, Cory Booker, att det inte räcker att snacka om vad som ska göras. Enligt Booker borde Biden istället visa vad han gjort de senaste 40 åren. Booker avslutar tweeten med att Joe Biden bör låta andra montera ned det nuvarande systemet då det var han som skapade det. Ett faktum som Joe Biden inte verkar vilja diskutera.

Ville Hattara
redaktionen@aktuelltfokus.se