Kontakta oss

INRIKES

Polisen och Säpo struntade i nazistisk dödslista efter vapentillslag

Publicerat

den

Foto: Polisen

INRIKES I samband med tillslaget mot högerextremistens hem 2017 hittade polisen vapen, nio kilo dynamit och en dödslista över vänsteraktvister, forskare och journalister. Mannen häktades och frigavs efter två veckor. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att ingen av personerna på den nazistiska dödslistan varnades av polisen eller säkerhetspolisen.

Högerextremisten från Göteborg åtalas för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åtalet kommer efter polisens husrannsakan 2017 då polisen fann dynamit, vapen, patroner och nazistisk propaganda. I samband med att förundersökningen inleddes hittade polisen flera anteckningar och filer som hade döpts till ”döda1”, ”döda2”, ”döda3” osv. Flera namn hade även skrivits ned i en rödsvart anteckningsbok med rubriken ”folkförrädare/rasförrädare”. Utredningen mot högerextremisten sköttes av både Säpo och polisen. I förhör berättade mannen att personerna borde stå till svars för landsförräderi.

– Det är till moder Svea, för att avreagera mig. I en krigssituation i ett fullt sunt fungerande land hade de stått till svars för landsförräderi, säger mannen i förhöret.

Bilder på beslagtagna vapen – Foto: Polisen

Struntade i dödslistan

Trots extrema mängder sprängmedel och dokumenterad högerextrem bakgrund i bland annat Nordiska Motståndsrörelsen släpptes mannen efter drygt två veckor i häkte. I samband med att åtalet kom i veckan har Aktuellt Fokus gått igenom åklagarens bevisning. I materialet visar det sig att polisen har identifierat flera av personerna som figurerar i dödslistan men struntat i att kontakta personerna i fråga. En av personerna som förekommer på listan är forskaren Tobias Hübinette. Aktuellt Fokus har pratat med Tobias Hübinette, som uppger att han inte har fått höra så mycket som ett ljud från vare sig polisen eller Säpo.

Vad tycker du om polisens agerande?

– Jag tycker att dom kunde hört av sig till alla oss som finns med här på den här listan. Det är det minsta man kan begära, särskilt när det är Säpo som har inblandad i utredningen, säger Tobias Hübinette.

Du har alltså inte fått höra nånting från polisen?

– Nej och det har jag väl aldrig fått. Det är ju en repris det här, säger Tobias Hübinette och hänvisar till fler polisärenden där dödslistor har upprättats av högerextremister och där polisen har valt att inte kontakta de hotade.

Hur fick du reda på att du fanns med på den här listan?

– Jag fick reda på det igår när jag blev kontaktad av en antifascist som frågade om jag kände till det hela.

En av Sveriges mest kända komiker

En annan person som finns med på den nazistiska dödslistan är en av Sveriges mest kända komiker. När Aktuellt Fokus når komikern bekräftar han att han inte har blivit kontaktad av vare sig polisen eller Säpo. ”Nä inte ett ljud.” skriver komikern till Aktuellt Fokus. Komikern säger sig inte känna till dödslistan sedan tidigare. I övrigt vill han inte ge några kommentarer om saken.

Aktuellt Fokus har även pratat med flera av de vänsteraktivister som florerar på listan. Ingen av dem har blivit kontaktad av polisen. Det är först när Aktuellt Fokus ringer upp en av aktivisterna som hen får reda på att hen figurerar på den åtalade nazistens dödslista. När vi berättar om åtalet och informerar om dödslistan undrar aktivisten om vi skämtar.

”Skämtar du eller?”, skriver aktivisten och bekräftar att hen inte har blivit kontaktad av polisen; ”Jag har inte haft nån som helst kontakt med polisen om detta.”.

Organiserad högerextremist

Den åtalade mannen som är i 50-års åldern har tidigare varit medlem i högerextrema Nordiska Motståndsrörelsen. En öppet nazistisk organisation som bör klassas som en terrorgrupp enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. Fram tills för ett par år sedan var personen även med i den högerextrema sammanslutningen Soldiers of Odin. Under polisens husrannsakan hade mannen flera hakkorsflaggor uppsatta i lägenheten. I förundersökningen framgår det att personen har haft kontakt med olika ledande högerextremister sedan minst 10 år tillbaka.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se