Kontakta oss

INRIKES

Bråvallas arrangör likställer feminism med nazism

Publicerat

den

SEXÖVERGREPP 1 juli i år kom beskedet från musikfestivalen Bråvallas arrangör FKP Scorpio: Bråvalla 2018 ställs in. Att hantera de sexuella övergreppen och trakasserierna blev för mycket för arrangörerna. Mindre än en vecka efter beskedet började planeringen av minifestivalen Bråvalla Love 2018. Nu ser det ut som att arrangören till minifestivalen kan hamna i blåsväder – på grund av sexism. 

Arrangör till den fristående minifestivalen är Daniel Åhs Karlsson, som tog initiativ till arrangemanget för att, som han säger, ”inte låta våldtäktsmännen vinna”. Festivalens tema är kärlek och ambitionen är en festival där alla kan känna sig trygga.

Åhs Karlsson uppdaterade eventets Facebooksida tidigare idag för att informera följarna om hur arbetet med festivalen går. Efter ett par långa stycken med praktisk information följde ett stycke som inte föll så många i smaken. Åhs Karlsson jämförde där feminism med nazism – och passade dessutom på att skåpa ut Emma Knyckares Statement Festival som något lika illa som ”en utlänningsfri festival”.

”Bråvalla Love handlar om respekten till varandra oavsett ditt kön, din läggning, din hudfärg o.s.v. Att ha en mansfri festival kan likställas med att ha en utlänningsfri festival”, skriver Åhs Karlsson i inlägget.

 

Kritiken lät inte vänta på sig. Till övervägande delen är kommentarerna kritiska till Bråvalla Love, och en hel del kvinnor och män uttrycker besvikelse över arrangörens inställning både till feminism och den mansfria Statement festival. Både män och kvinnor skriver att de inte längre vill backa festivalen på grund av arrangörens bristande omdöme.

Många påpekade det absurda i att en festival som ska handla om kärlek och omtanke startar med att smutskasta och göra ner en annan festival på samma tema. Tre timmar efter att inlägget postades gick vågorna fortfarande höga i kommentarsfältet. När det hade gått fyra timmar var inlägget borttaget.

FK Scorpio har varit i kontakt med Åhs Karlsson om minifestivalen och parterna har haft ett möte som Åhs Karlsson beskriver som mycket viktigt och där Scorpio beskrivs som hjälpsamma och transparenta. Hur de kommer gå vidare i samarbetet med Bråvalla Love återstår att se.

 

Sofia Tikkinen
redaktionen@aktuelltfokus.se