Kontakta oss

INRIKES

Stefan Löfven omvald till statsminister

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

INRIKES Löfven blir återigen statsminister 16 dagar efter han avgått. En Liberal valde att bryta partilinjen och stödja Löfven.

Tidigare idag blev Stefan Löfven omvald. Siffrorna blev 116 ja, 60 avstod och 173 nej. Liberalen Nina Lundström valde att gå emot partilinjen och röstade inte emot Löfven. Enligt ett inlägg på DN debatt påstår hon att hon sviker väljarna då partiet inför valet 2018 lovade att inte bidra till en regering där Sverigedemokraterna har inflytande.

Anledningen till att Löfven fick avgå var för att Regeringen och Centerpartiet valde att ta bort punkten om marknadshyror från januariavtalet. Det slutade med att Vänsterpartiet tillsammans med högeroppositionen fällde regeringen. Centerpartiet valde sen att stryka punkten om marknadshyror.

Högerpartierna lyckades däremot inte hitta tillräckligt med stöd i riksdagen för att bilda regering då Vänsterpartiet inte skulle stödja en högerregering. Moderaternas Ulf Kristersson fick den första chansen men misslyckades och då gick sonderingsuppdraget till Stefan Löfven som nu återigen är statsminister.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se