Kontakta oss

EU

Nu blir EU-medlemskapet ännu dyrare

Publicerat

den

EU Efter Brexit kommer de kvarstående EU-länderna få betala högre avgift till Unionen. För Sveriges del kan avgiften höjas med miljarder.

I måndags höll EU en presskonferens. På presskonferensen meddelade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Brexit kommer bli dyrt för de kvarstående EU-länderna. Brexit kommer lämna ett hål i EUs budget på ungefär 12–13 miljarder per år.

Enligt Juncker är EU-avgiften billig och vanligt folk kommer betala.

– Den kostar de europeiska skattebetalarna en kopp kaffe om dagen, jag anser att Europa är mer värt än en kopp kaffe om dagen.

Hjälper skattesmitare

Juncker har lagt den stora ekonomiska bördan på vanligt folk istället för storföretagen. I början av förra året avslöjade The Guardian i samarbete med internationella förbundet för undersökande journalistik, ICIJ, att Juncker underlättat för företag som ägnar sig åt skattesmitning.

När Juncker var premiärminister för Luxemburg såg han till med hjälp av EU:s uppförandekodgrupp att stoppa förslag som skulle hjälpa medlemsländerna att komma åt skattesmitande företag.

Luxemburg är listade av organisationen Oxfam som ett av EUs största skatteparadis. Hårdare tag mot skattesmitning skulle påverka landets ekonomi negativt.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se