Kontakta oss

NOTISER

Budgeten: SD vill att Malmöborna ska betala för IS-terroristernas rehabilitering

Publicerat

den

MALMÖ| Kritiken var hård mot den ”Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism”, Mona Sahlin, när förslaget om att rehabilitera ISIS-krigare dök upp. Nu har Mona Sahlins resonemang vunnit gehör hos Sverigedemokraterna som vill att skattebetalarna ska stå för rehabilitering av terrorresenärer. Det framgår av SD:s egna budgetreservation.

I Sverigedemokraternas budgetreservation i Malmö framgår det att partiet vill följa Mona Sahlins kritiserade linje mot så kallade ”jihadresenärer”. Förslaget innebär bland annat att återvändande personer som har deltagit i strider tillsammans med den islamistiska terrormilisen Islamska Staten ska delta i skattebetalda program istället för att straffas.

Under kapitlet ”Demokrati och tillgänglighet” tar Sverigedemokraterna upp de extremkonservativa terrorresenärerna på flera punkter, partiet pekar indirekt ut just Islamska Staten och dess hot mot människor i Sverige.

sdisis

Från Sverigedemokraternas budgetreservation i Malmö.

I kapitlet skriver Sverigedemokraterna att de vill att kommunstyrelsen ska ta fram ett ”avradikaliseringsprogram” för terrorresenärer som återvänder från så kallade ”Jihadresor”. Att en dylikt habilitering inte skulle hamna på skattenotan faller på sin egen orimlighet. Förutom att vilja införa skattebetalda program för extremkonservativa islamister väljer SD samtidigt att använda sig av begreppet ”våldsbejakande extremism” trots att begreppet saknar en klar definition och har kritiserats för McCarthyism.

S+MP-regeringen har sedan tidigare uttryckt en vilja att kriminalisera så kallade jihadresor. Så sent som idag gick Socialdemokraternas Morgan Johansson ut och krävde fängelsestraff för terrorresenärer.

-Det finns ingenting att skylla på för dessa människor. De kan inte i efterhand säga att de inte visste vad det handlade om. De åker med öppna ögon, sade justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Television. Även Folkpartiet har förordat ett snarlikt förslag där man vill förbjuda terrorträning.

Malmö stads budget avgjordes tisdagen och onsdagen den 16-17 juni förra veckan. När Aktuellt Fokus var ute på stan och frågade allmänheten om vad som bör vänta återvändande ISIS-krigare, svarade en absolut majoritet att de borde straffas. Aktuellt Fokus kommer med största sannolikhet återkomma om SD Malmös budgetreservation.

Källa: http://malmo.sverigedemokraterna.se/wp-content/uploads/sites/20/2015/06/Sverigedemokraterna-budgetreservation-2016.pdf

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se